Den tyrkiske liren brøt fredag den psykologiske grensen for forholdet til amerikanske dollar, ved at en dollar nå koster mer enn 10 tyrkiske lire. Med en inflasjon på rundt 20 prosent, synes den varslede utvisningen av 10 lands ambassadører, inklusive den norske, å være glemt.

Mindre enn tre uker etter at Erdogan ville utvise ti vestlige ambassadører for å ha kritisert Tyrkias fengsling av Osman Kavala, har Tyrkias økonomi gitt president Recep Tayyip Erdogan alvorligere saker å tenke på. Den tyrkiske valutaen svekkes mer og mer,

The lira weakened as far as 10.0175 against the U.S. currency on Friday evening, from a close of 9.92 a day ago. It is down by more than 25% so far this year. (Reuters)

Tyrkerne spør seg nå selv om hvordan det har kunnet gå så galt med økonomien. Dollaren sto i 1,50 per dollar i 2001, da Erdogans parti Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) ble formelt stiftet.

Skjermdump: Chartoasis.com

Hardt presset eller sykdom?

Erdogan stilte ikke på klimatoppmøtet i Glasgow sist uke. Observatører spekulerer i at han har dårlig helse og at han derfor ikke ville tålt anstrengelsene ved enda et toppmøte etter G20-møtet i Roma, der han møtte USAs president Joe Biden.

Statlige medier skriver ikke hva som er grunnen til at Erdogan har trukket seg fra klimatoppmøtet.

Tyrkia ratifiserte tidligere denne måneden Parisavtalen, og Erdogan har snakket mye om sine bekymringer knyttet til klimautfordringene i forkant av det kommende parlamentsvalget.

Erdogans avgjørelse om å droppe klimatoppmøtet kommer etter et møte med USAs president Joe Biden søndag, hvor de to ble enige om å se forbi en rekke konfliktsaker, blant annet Tyrkias kjøp av russisk forsvarsmateriell. (NTB)

Ambassadørstriden som fordampet

Også ambassadørstriden har forsvunnet fra førstesidene. EU-parlamentet satte nok fingeren på problemet, da de i en uttalelse den 25. oktober beskrev de varslede utvisningene bare kunne forståes som et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra de virkelig presserende problemene.

The announcement that ten ambassadors have been expelled from Turkey can only be understood as an attempt to divert attention from the real urgent issues, state MEPs. (EU-parlamentet)

Her hjemme stilte Christian Tybring-Gjedde (FrP) den første november dette spørsmålet til Anniken Huitfeldt (Ap):

Står Norge fremdeles inne for formuleringen hvor «we call for Turkey so secure his (Osman Kavala) urgent release», eller er det slik at Norge nå trekker tilbake denne oppfordringen etter at Erdogan truet med å utvise norske diplomater?

Svaret er for langt til å gjengis i sin helhet, men vi merker oss følgende:

Tyrkia har hittil ikke etterkommet EMDs avgjørelse om å sette Osman Kavala fri. Saken Kavala v. Tyrkia har vært på dagsorden for en rekke møter i Ministerkomitéen, Europarådets styrende organ. Ministerkomitéen vil igjen behandle saken i desember 2021.

Vi vil fortsette å oppfordre Tyrkia til å etterleve dommen, og frigi Osman Kavala. Og vi vil fortsette å ta opp menneskerettighetsspørsmål, med Tyrkia og med andre land.

Turkish lira hits record low of 10 against dollar (Reuters)

Svar på spørsmål om løslatelse av tyrkisk borger (Regjeringen)

Les også:

Erdogan med ryggen mot veggen

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.