Tyrkias sterke mann, president Recep Tayip Erdogan, prøver å vise styrke ved å utvise ambassadørene fra ti land, deriblant sju NATO-land, men spørsmålet er om det ikke er det motsatte han viser. Den tyrkiske liren synker fortsatt som en stein, og opposisjonen mener Erdogan er i ferd med å dra Tyrkia ned i avgrunnen.

Bakgrunnen for Erdogans raseriutbrudd lørdag, er at ambassadørene fra ti land i en felles uttalelse sist tirsdag ba tyrkiske myndigheter om å løslate aktivisten og filantropen Osman Kavala.

Norsk PEN har fulgt saken(e) mot Kavala gjennom flere år og støtter UDs krav om at han må løslates.

Erdogan: Ambassadørene fra Norge og ni andre land blir erklært uønsket i Tyrkia

Sent søndag kveld hadde hverken norske, svenske eller finske myndigheter hørt noe offisielt fra Tyrkia.

– Vi har ikke mottatt noen informasjon fra tyrkiske myndigheter, sier pressevakt Mathias Rongved i UD til NTB sent søndag ettermiddag.

Inflasjon

At Erdogans reaksjon på ambassadørenes utspill på tirsdag kom først lørdag, skyldes at han har og hadde mer enn nok med å hanskes med økonomien. Uken før, natt til onsdag 13. oktober, sparket han tre av sjefene i sentralbanken. Det var kort etter et sjeldent møte med den nye sentralbanksjefen Şahap Kavcıoğlu som ble ansatt i mars, etter at den forrige fikk sparken fordi han økte utlånsrentene, stikk i strid med sjefens råd og vilje.

Ingen ble derfor spesielt overrasket over at sentralbanken torsdag satte utlånsrentene ned. At den skulle bli satt ned med hele to prosentpoeng til 16 prosent, var derimot langt mer enn ekspertene hadde ventet, og advart mot. Enkelte økonomer har karakterisert rentenedsettelsen som uforsvarlig, og mener rentenedsettelsen vil øke inflasjonen og problemene for tyrkisk økonomi.

Sjefen vet best, eller?

Etter rentenedsettelsen på torsdag, kom fredagen med bønn og muligens en fridag med familie og venner, kunne Erdogan lørdag se på disse utenlandske ambassadørene som «blandet seg inn i det uavhengige tyrkiske rettsapparatet».

– De må kjenne og forstå Tyrkia. De må dra herfra den dagen de ikke lenger kjenner Tyrkia, sa presidenten lørdag. (NTB)

Mens utenriksdepartementene i disse ti landene ikke vet om de skal tro helt på Erdogans varsel om hjemsendelse, og derfor har forsøkt å gå rimelig stille i dørene, har investorer verden over merket seg Erdogans direkte innblanding i økonomien og hans raseriutbrudd.

Resultatet sees i dag, mandag:

The Turkish lira has weakened 1.6 percent to a record low against the dollar in early Asian trade after President Recep Tayyip Erdogan said he had ordered the expulsion of the ambassadors of the United States and nine other Western countries.

The currency had already hit record lows last week after the Turkish central bank (CBRT) cut its policy rate by 200 basis points, despite rising inflation, in a shock move derided as reckless by economists and opposition legislators.

Den tyrkiske lira ble svekket med 1,6 prosent til en rekordlav kurs mot dollaren i tidlig asiatisk handel (mandag, red.anm.) etter president Recep Tayyip Erdogan sa at han hadde beordret utvisningen av ambassadørene fra USA og ni andre vestlige land.

Valutaen hadde allerede falt rekordlavt etter at den tyrkiske sentralbanken (CBRT) sist uke reduserte sin styringsrente med 200 basispoeng, til tross for økende inflasjon, en sjokkavgjørelse som karakteriseres som uansvarlig av både økonomer og opposisjonen i landet. (Al-Jazeera)

Turkish lira drops to record low on Erdogan comments (Al-Jazeera)

‘Very regrettable’: Turkey move to expel European ambassadors slammed (Euronews)

A Desperate Erdogan Prepares to Blow Up Turkey’s Relations With the West (Ha’aretz)

Les også:

Diktaturet strammes til i Tyrkia: Nye massearrestasjoner

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.