Spis mindre, skru ned varmen. Det er blant rådene tyrkiske myndigheter gir innbyggerne sine som følge av den økonomiske krisen landet nå opplever.

– Hver dag spør vi oss: Hvordan skal jeg klare å betale leia, hvordan skal jeg klare meg til slutten av måneden, hva kommer ting til å koste på supermarkedet i morgen, sier læreren Ayse Demirel til nyhetsbyrået AFP.

– Dette tenker vi på hele tiden, og det er veldig tungt, sier hun.

Den tyrkiske liraen stupte til rekordlave nivåer denne uka etter at president Recep Tayyip Erdogan holdt fast ved at rentekutt var nødvendig.

Siden begynnelsen av 2021 har den tyrkiske liraen tapt over en firedel av sin verdi. På tross av økt inflasjon har likevel Erdogan presset sentralbanken til rentekutt.

Liraen opplevde et fall tirsdag på hele 15 prosent før den hentet seg litt inn igjen. Det vil si at man fikk en dollar for 13,5 lira. Til sammenligning kostet en dollar 7,4 lira på begynnelsen av året – og 3,5 lira i 2017.

Uortodoks rentepolitikk
Erdogan er beryktet for sin uortodokse tro på at høye renter forårsaker inflasjon – i stedet for å virke dempende. Slik økonomer flest mener.

I vår fikk daværende sentralbanksjef Naci Agbal sparken, trolig på grunn av rentepolitikken. Han fikk sparken like etter en stor renteoppjustering på 2 prosentpoeng.

Nå har Tyrkias sentralbank bøyd av for presset fra Erdogan og kuttet renten for tredje måned på rad.

Sentralbanken kuttet styringsrenten fra 16 til 15 prosent til tross for stigende inflasjon og en raskt fallende valuta.

Mindre penger å rutte med
Befolkningen merker krisen på kroppen. Folks minimums netto månedslønn hadde en verdi på rundt 3.392 kroner i januar. Tirsdag sank verdien til ca. 2.000 kroner.

Erdogan forsvarte den gjeldende politikk i en tale til nasjonen mandag.

– Vi ser spillet som pågår om valuta, renter og prisøkninger … og vil vise vår vilje til å fortsette med vårt eget spill, sa han.

– Vi skal gå seirende ut av denne krigen som utkjempes for vår økonomisk uavhengighet – ved hjelp av Allah og vårt folk, la Erdogan til.

– Vis sparsomhet
Myndighetene har kommet med flere råd til befolkningen for å komme seg gjennom krisen. Nestleder i regjeringspartiet AKP, Zulfu Demirbag, ba like godt folk om å spise mindre av både kjøtt og grønt.

– Vi bør spise et halvt kilo kjøtt i måneden i stedet for én eller to kilo, uttalte Zulfu Demirbag fra regjeringspartiet AKP i en videomelding til velgerkretsen sin denne uka.

– Og vi kan kjøpe to tomater i stedet for å kjøpe to kilo, la han til.

Demirbag er ikke den eneste som oppfordrer til sparsommelighet.

Energiminister Fatih Donmez oppfordret tidligere denne måneden husholdninger til å skru ned varmeovnene sine som svar på stigende gasspriser.

Og allerede i juni anbefalte førstedame Emine Erdogan innbyggerne å redusere størrelsen på matporsjoner – for å unngå overforbruk og matavfall.

Populariteten har stupt
Krisen og rådene om sparsommelighet har ikke falt i god jord blant befolkningen.

Erdogans popularitet har stupt til det laveste noensinne.

Onsdag grep politiet inn for å stanse en demonstrasjon mot regjeringens økonomiske politikk i Istanbul. Rundt 250 demonstranter møtte opp i Kadikoy-distriktet på den asiatiske siden av byen. Blant slagordene var «Regjeringen må gå av» og «Vi får ikke endene til å møtes».

Emiratene trår til
Også i Ankara var det en mindre demonstrasjon. Samme dag fikk Erdogan storfint besøk fra Emiratene i presidentpalasset. Abu Dhabis mektige kronprins Mohamed bin Zayed kom med løfter om investeringer på 10 milliarder dollar i Tyrkia.

Storpolitisk uenighet har lenge preget et turbulent forhold mellom de to landene, men stridsøksa ble begravd.

Mange investorer har vært skeptiske til Erdogans uortodokse syn på renter, og hittil i år har valutaen stupt 40 prosent mot dollaren. Onsdag steg liraen med 5 prosent etter Emiratenes løfte om bred støtte til den tyrkiske økonomien.

Anklager om hykleri
Oppfordringene om å være sparsomme har den siste tiden ført til rasende kommentarer i Tyrkia om lederes hykleri.

Talsmann for opposisjonspartiet det republikanske folkepartiet (CHP) Faik Öztrak kritiserer Demirbag for å håne de økonomiske vanskelighetene folk står overfor.

– Ha medfølelse! Folk kan ikke engang kjøpe brød eller grønnsaker, uttalte Öztrak til nettavisa duvarenglish tirsdag.

Han mener at rådene viser at lederne både har mistet skamfølelsen og er en hån mot folk.

Krisen har da også tatt hardt på den vanlige tyrker. Mange viser sitt raseri og sin frustrasjon over økende matvarepriser i sosiale medier.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.