Tyrkias finansminister oppfordrer sine landsmenn til å gi staten det de har av gull for å støtte liraen, den tyrkiske valutaen som de siste åtte-ti år har falt jevnt og trutt.

Erdogans politikk fører landets valuta tettere og tettere mot avgrunnen. Da jeg var i Tyrkia sist fikk jeg 0,30 lira for en krone. Nå får jeg 1,50 lira for den samme kronen.

Appellerer til tyrkernes patriotisme

Kontraktene med gullsmelteriene skal angivelig allerede være undertegnet, det eneste som mangler er gullet – og det akter finansminister Nureddin Nebati å finne ved å appellere til tyrkernes patriotisme. De skal tømme smykkeskrinene for gull og levere det til staten. Ministeren lover å smelte det om til gullbarrer og legge det i sentralbankens hvelv.

Nebati kunngjorde planen under en konferanse med investorer i London i et forsøk på å gjenopprette tilliten til liraen og tyrkisk økonomi. Planen kan virke noe desperat og det er lite sannsynlig at den vil lykkes fordi problemet egentlig ikke lira. Problemet heter Erdogan. Han er villig til å kjøre valutaen og landets økonomi i grøfta for å bli gjenvalgt neste år. Hans prosjekt om å gjenreise Det osmanske rike avhenger av gjenvalg. Likeså hans krig mot Europa. Som han sa i en tale til Europas muslimer: «Lag ikke tre, men fem barn. Det er det beste svar på den urettferdighet dere opplever. Dere er Europas fremtid.» Og som han sa til EU: «Hvis det finnes nazister, så er det dere.»

Realrente på minus 34,7 prosent

Liraen har tapt rundt 40 prosent av sin verdi det siste året, på den ene siden av galopperende inflasjon og på den andre siden av en sentralbankpolitikk som ikke bekjemper inflasjonen ved å heve renten, men tvert imot har senket renten kontinuerlig siden september.

Recep Tayyip Erdogan mener nemlig at inflasjonen kan bekjempes ved hjelp av lave renter. Det vil redusere virksomhetenes kapitalkostnader og dermed dempe prisene. Problemet med dette resonnementet er at vi har ingen eksempler på at det har fungert sånn. Lave renter senker ikke inflasjonen, den driver den opp til nye høyder. I desember var den offisielle inflasjonsraten – hvis nøyaktighet kan trekkes i tvil – 36,1 prosent og i januar lå den på 48,7 prosent.

Da Erdogan fikk inflasjonstallene på bordet hevet han ikke renten. Han avskjediget lederen av statistikkmyndigheten. Styringsrenten er 14 prosent, det betyr en realrente på minus 34,7 prosent.

I 2018 oppfordret Erdogan tyrkerne til å veksle deres dollarbeholdninger til lira for å støtte valutaen. Veldig få fulgte oppfordringen og de som gjorde det har inntil nu mistet to tredjedeler av pengene.

Hamstret gull for 250 milliarder dollar

Finansminister Nebati anslår at tyrkerne har hamstret gull for omkring 250 milliarder dollar for å sikre seg mot Erdogans vanstyre. Det vil overraske mange om de frivillig gir det fra seg likesom sydkoreanerne gjorde det i 1998 etter asiakrisen. De gikk mann av huse og leverte fra seg smykker og ringer. Til sammen fikk staten inn 227 tonn gull som ble brukt til å betale ned «den nasjonale skam», gjelden til Det internasjonale pengefond.

 

Goldschmuck beim Staat abgeben – So will Erdogan die Lira retten, Welt

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.