Europarådet kan komme til å frata Tyrkia medlemskapet. Saken mot Tyrkia skal nå vurderes av Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD), som kan komme til å frata landet medlemskapet.

Europarådet åpner sak mot Tyrkia i desember fordi landet nekter å etterleve et tidligere pålegg fra EMD om å løslate den fengslede aktivisten og filantropen Osman Kavala.

64 år gamle Kavala har sittet i fengsel i over fire år uten dom. Han er tiltalt for å ha finansiert anti-regjeringsprotester i 2013 og for å ha spilt en rolle under kuppforsøket i 2016. (NTB)

Kjennelser i EMD er juridisk bindende for Europarådets 47 medlemsland.  Tyrkia kan miste stemmeretten eller medlemskapet i Europarådet.

I 2017 åpnet Europarådet sak mot Aserbajdsjan fordi landet nektet å løslate den fengslede dissidenten Ilgar Mammadov. Saken mot Tyrkia er den andre i Europarådets historie.

Tyrkias utenriksdepartement anklager Europarådet for manglende respekt for det tyrkiske rettsvesenets uavhengighet.

En domstol i Istanbul forlenget i midten av oktober varetektsfengslingen av Kavala, som president Recep Tayyip Erdogan har omtalt som representant for den amerikanske filantropen George Soros’ angivelige nettverk.

Tyrkia truet i oktober med å kaste ut ambassadører fra ti vestlige land, deriblant USA og Norge, etter en felles protest mot fengslingen av 64-åringen. Trusselen ble senere trukket tilbake.

Massiv inflasjon

Samtidig er tyrkisk økonomi i full krise. Ferske tall viser at inflasjonen i januar var på hele 48,7 prosent på ett år, og hele 11 prosent i løpet av en eneste måned.

Økonomiske eksperter gir Tyrkias president Erdogan skylden for situasjonen. Erdogan er kjent som en sterk motstander mot høye renter, som han mener gir høyere inflasjon. Men økonomer er uenige og mener det er motsatt.

I mars i fjor fikk Tyrkias tidligere sentralbanksjef Naci Agba sparken av Erdogan. Bakgrunnen skal ha vært at sentralbanksjefen ønsket å heve renten med to prosentpoeng.

Siden den gangen har rentene blitt kuttet fire ganger. Nå har også statistikksjefen i Tyrkia fått sparken etter at det har oppstått uenighet om landets inflasjonstall.

Tyrkisk økonomi fortsatt i krise: Erdogan sparket statistikksjefen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.