NTB

Tyrkias sentralbanksjef Hafize Gaye Erkan trekker seg etter et drøyt halvår i stillingen. Arvtakeren er allerede på plass.

I et innlegg på meldingstjenesten X
fredag skriver hun at hun går av for å verne om familien sin og sitt unge barn.

– Det har nylig blitt organisert en omfattende svertekampanje av mitt omdømme, skriver hun.

44-åringen skal ha blitt utsatt for harde angrep i sosiale medier og i enkelte opposisjonspublikasjoner fordi hun skal ha latt sin far ta uautoriserte personalbeslutninger i banken.

Hun skal også ha forarget president Recep Tayyip Erdogan ved å fortelle en stor avis forrige måned at hun var nødt til å flytte inn hos foreldrene sine fordi inflasjonen hadde gjort husleien i Istanbul uoverkommelig.

Presidenten har allerede utpekt en ny sentralbanksjef. Fatih Karahan har tidligere vært seniorøkonom i Amazon.

Siden Erkan ble utnevnt i juni i fjor har renten i Tyrkia gått opp fra 8,5 prosent til 45 prosent i håp om å få bukt med den galopperende prisveksten, som i desember lå på 65 prosent.

Erkan er den første kvinnen som har hatt toppstillingen i den tyrkiske sentralbanken. I en uttalelse sier finansminister Mehmet Şimşek at avgjørelsen er tatt ene og alene av Erkan.

Erkan har tidligere vært bankdirektør i USA, og karrieren inkluderer blant annet investeringsbanken Goldman Sachs og First Republic Bank, som i fjor gikk over ende, melder Bloomberg. Hun forlot First Republic to år før banken kollapset.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.