Sentralbanksjef Jerome Powell gjorde det klart på en pressekonferanse at det ikke er tatt noen beslutning om å ta en pause i rentehevingene, men at det blir vurdert fra møte til møte framover.

– En beslutning om pause ble ikke tatt i dag. Når det gjelder framtidige rentebeslutninger, vil vi bestemme oss fra møte til møte, basert på det samlede tilfanget av data vi får inn, sa han.

Sentralbanken Federal Reserve innledet i mars i fjor en lang serie rentehevinger for å bekjempe den økende inflasjonen. Siden er renta hevet en rekke ganger, men inflasjonen ligger fortsatt godt over bankens mål om 2 prosent.

Styringsrenta er nå i intervallet 5 til 5,25 prosent, det høyeste nivå siden 2007.

Med beslutningen onsdag innfridde sentralbanken en utbredt forventning om å heve renta. Men nå er markedet mer opptatt av hva Fed sier om rentebanen framover.

Varsler forsiktigere tilnærming

Etter onsdagens rentemøte sa banken at den vil ta i betraktning virkningen rentehevingene har hatt hittil, før den tar en beslutning om nye rentehevinger.

I begrunnelsen droppet banken også poenget den har framhevet tidligere, om at ytterligere renteheving kan bli nødvendig for å nå inflasjonsmålet på 2 prosent.

Dét er ingen garanti for at det ikke kommer en ny renteøkning i juni siden inflasjonen fortsatt er høy, på rundt 4 prosent. Men det kan bety en pause i rentehevingene.

Frykt for resesjon

Bakgrunnen er at det denne uka skjedde en ny bankkollaps da storbanken First Republic etter iherdig innsats fra myndighetene ble overtatt av JP Morgan Chase for å hindre at den gikk under. For ikke lenge siden kollapset også to andre store banker.

Det har ført til fall i aksjekursen til flere regionale banker, og markedet frykter at høyere rente nå stadig mer bidrar til å svekke bankene og gjøre det mer sannsynlig at det kan ende i resesjon.

Sentralbanken avventer trolig også utfallet av striden mellom president Joe Biden og republikanerne i Kongressen om heving av statens gjeldstak. De vil nødig stramme inn mer i en situasjon der det er fare for at staten ikke kan betjene gjelda si om gjeldstaket ikke blir hevet.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.