First Republic Bank location i San Francisco. Foto: AP Photo/Jeff Chiu

I dag har amerikanske myndigheter tatt kontroll over nok en kriserammet bank. California-baserte First Republic er den tredje amerikanske banken som kollapser siden mars.

Den California-baserte banken First Republic er nå sikret av det amerikanske banksikringsfond FDIC, og er den tredje amerikanske banken som går over ende siden mars.

J.P.Morgan var en av flere storbanker som amerikanske myndigheter ba om bud fra for å ta over driften, og de vant budet.

I dag åpner derfor 84 First Republic-filialer som J.P.Morgan-filialer, og alle kundene har (ufrivillig) blitt kunder av J.P.Morgan.

Men ellers er det «business as usual»: FDIC garanterer for kundenes innskudd og eiendeler, og kostnaden for forsikringsfondet beregnes til 13 milliarder dollar.

First Republic har slitt lenge i stormen rundt banksektoren. Nettoinnskudd var på rundt 104 milliarder dollar, og totale eiendeler hadde en verdi på rundt 229 milliarder dollar.

En sammenslutning av banker har forsøkt å få på plass en redningspakke i midten av mars, men det holdt ikke, og J.P.Morgan skriver i en pressemelding:

– Vår finansielle styrke og forretningsmodell tillot oss å utforme et bud for å gjennomføre transaksjonen som minimerer kostnadene for innskuddsforsikringsfondet.

Den største bankkollapsen i USAs historie var Washington Mutual, og det skjedde under finanskrisen i 2008. Her er Lehman Brothers kjent som den store synderen etter å ha blitt omgjort til et rent pyramidespill, men dette var en investeringsbank, og den er derfor ikke med på myndighetenes lister over regulære banker.

First Republic Bank er den nest største bankkollapsen, fulgt av Silicon Valley Bank og krypto-orienterte Signature Bank, som alle har gått under nylig.

Dermed kan man slå fast at problemene i amerikansk banksektor på ingen måte er over.

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.