Kundene stoler ikke på Credit Suisse. Mange tok ut innskuddene sine, totalt rundt 75 milliarder dollar i første kvartal, ifølge Wall Street Journal. NTBs anslag er litt lavere, 68 milliarder dollar. Uansett er det store beløp.

Dog skal uttakene ha stanset noe opp etter at det ble kjent at Credit Suisse ble kjøpt opp av UBS.

Credit Suisse agreed to be bought for around $3.25 billion after losing the confidence of customers and investors.

Den sveitsiske banken tapte 2 milliarder dollar på selve driften, men leverer uansett et positivt resultat siden de tjente 17 milliarder dollar på avskrivning av obligasjoner. Nettoresultatet endte på 13,9 milliarder dollar.

I de siste tre månedene av 2022 tok kundene ut rundt 120 milliarder dollar av sine bankaktiva i Credit Suisse. Ytterligere 70 milliarder dollar ble tatt ut i løpet av de tre første månedene av 2023, sa Credit Suisse mandag. Dette tallet inkluderer investeringsprodukter og andre klientaktiva utover bare innskudd.

De siste kvartalsresultatene er mest sannsynlig de siste som Credit Suisse legger fram før banken blir overtatt av UBS, Sveits største bank.

UBS’ oppkjøp av kriserammede Credit Suisse i mars kom i kjølvannet av problemene i den amerikanske banksektoren. Bankens aksjer raste på børsen, og kunder tok ut pengene sine.

I tillegg skyldtes kollapsen flere år preget av skandaler, oppsagte ledere og juridiske problemer.

Trass i hard fordømmelse stemte sveitsiske folkevalgte i april for en støttepakke på 109 milliarder sveitserfranc – 1.275 milliarder kroner – i garantier som en del av en redningspakke. (NTB)

Støttepakken på 1.275 milliarder kroner er i prinsippet lån fra staten som nå overtas av UBS. Sammenslåingen av de to storbankene er politisk belastet i Sveits på grunn av potensialet for jobbkutt og de mulige kostnadene for myndighetene og dermed skattebetalerne.

UBS har kun gitt en grov oversikt over planene sine for Credit Suisse, og virksomhetene den har til hensikt å beholde. UBS har sagt at de vil holde Credit Suisse-merket i live i Sveits i overskuelig fremtid. UBS rapporterer resultat for første kvartal tirsdag.

Les også:

Sveits måtte redde Credit Suisse for å redde seg selv

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.