Etter en stabiliserende dag tirsdag var panikken tilbake onsdag. Børsfall på over 3 prosent regnes som stort. Det som virkelig ga den store skjelven, var rykter om at den sveitsiske storbanken Credit Suisse har problemer.

Aksjene på Credit Suisse falt 24 prosent og var på et tidspunkt ned 30 prosent.

«You get the picture: investors were panicking. Bloodbath, if you will,» said Fawad Razaqzada, market analyst at City Index and FOREX.com.

Hvis Sveits neststørste bank skulle gå over ende kan det rive med seg en ny finanskrise.

«Concerns over another 2008-style financial crises have intensified,» he said.

Finansmarkedene er sammenkoblet, og en uttalelse kan utløse et ras. I dette tilfelle var det styreformannen i Saudi National Bank, Ammar al-Khoudairy som sa til Bloomberg at det ikke var aktuelt å skyte inn mer penger i Credit Suisse. Den saudi-arabiske banken er hovedaksjonær i Credit Suisse.

Det var det samme som å rive teppet under bena på Credit Suisse.

Aksjene i den sveitsiske banken falt først 18 prosent. Fallet utløste automatisk handelsstans, før handelen ble gjenopptatt. Deretter fortsatte verdien å rase. På et tidspunkt var nedgangen på 30 prosent, før aksjen til slutt endte dagen med et fall på 24 prosent. (NTB)

Et slikt fall utløser ringvirkninger for nesten alle storbanker.

Pilene pekte bratt nedover også for franske banker. Société Générale var på et tidspunkt ned 12 prosent, mens BNP Paribas falt over 10 prosent. Handelen i de to franske bankene ble midlertidig stanset.

Tyske Commerzbank svekket seg 8,7 prosent. Deutsche Bank var ned 9,25 prosent. I London falt Barclays Bank 9,1 prosent.

Turbulensen ga utslag på de store europeiske børsene. FTSE-indeksen i London endte dagen med et fall på 3,8 prosent. I Paris gikk CAC-indeksen ned 3,6 prosent. Nedgangen på DAX-indeksen i Frankfurt var på 3,3 prosent.

Hovedindeksen i Oslo falt 3,74 prosent. (NTB)

Biden-regimet reddet innskuddene over den garanterte grensen på 250.000 dollar. Det påstås at dette var fordi mange av dem er Demokratenes donorer.

Hvis banker ikke tillates å gå konkurs vil det utløse en ny spekulasjonsbølge. Hvis det offentlige alltid kommer som redningsmann vil markedsmekanismen slutte å fungere. I en tid preget av inflasjon kan det bli en høy pris å betale for politikerne. Skattebetalerne må ta regningen igjen. Den føderale regjeringen trykker enda mer penger og inflasjonen går enda høyere.

Det vil den gjøre i USA hvor Biden nettopp la frem et budsjett på 6.800 milliarder dollar. Budsjettet er ikke i balanse og inflasjonen vil bli drevet av større pengemengde. Dette er en grunnleggende økonomisk tyngdelov, men Biden-regimet synes ikke å bry seg.

 


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.