Kraftige fall for teknologiaksjer bidro til en bred nedtur på amerikanske børser fredag. Nasdaq falt 4,2 prosent, mens Dow Jones krympet 2,8 prosent.

Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen falt 3,6 prosent på ukas siste handledag.

Det har svingt kraftig for de tre toneangivende indeksene på Wall Street hele uka, som har vært preget av store selskapers kvartalsresultater. Nedgangen er også påvirket av frykt for renteheving og økt inflasjon.

Verdiene på aksjene på S&P 500 falt 9,1 prosent i april, noe som er indeksens verste måned siden det store pandemifallet i mars 2020.

Verste siden finanskrisen

Nasdaq krympet 13,5 prosent i april, det største prosentmessige tapet på én måned siden finanskrisen i 2008.

Aksjer i selskaper innen teknologi og kommunikasjon bidro stort til børsfallet, som skjer dagen etter at netthandelsgiganten Amazon noterte sitt første kvartalsmessige tap siden 2015.

Amazon-aksjen stupte 14,2 prosent og ble den største taperen på S&P-indeksen. Kvartalsresultatet viste et underskudd på 3,8 milliarder dollar og advarte om lavere inntekter enn ventet de neste månedene. Det bidro til selskapets verste børsdag siden 2007.

Rentefrykt

Investorer frykter at USAs sentralbank kommer til å sette opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng i mai for å bekjempe inflasjon.

Et slikt rentehopp vil være dobbelt så kraftig som det som er vanlig i USA, og øke lånekostnadene for forbrukere.

Krig og korona

Nervøsiteten i markedene knyttes også til Ukraina-krigen, korona-nedstengning i Kina og økende inflasjon.

Også torsdagens resultater fra teknologigigantene Apple og Intel skuffet investorene og fikk negative utslag i handelen. Apple krympet 3,7 prosent, mens konkurrenten Microsofts aksje falt med 4,2 prosent.

I Europa, der børsene stengte før det store fallet på Wall Street var et faktum, var det svak oppgang både i London, Frankfurt og Paris fredag.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.