Flere amerikanske og europeiske banker faller kraftig på børsene i kjølvannet av bankkollapsen i USA. Federal Reserve forsøker å forhindre en ny finanskrise ved å bidra med milliarder av dollar i støtte, men enkelte mener at dette bare vil forverre situasjonen.

En av dem som var mest utsatt mandag, var amerikanske First Republic Bank. Handelen med selskapets aksjer ble stanset etter å ha falt 65 prosent kort etter at børsene åpnet i USA.

Flere andre mindre banker falt også kraftig. For de største bankene var situasjonen bedre, men Bank of America hadde svekket seg 3,9 prosent litt før stengetid. (NTB)

Til tross for manglende bekymring fra EUs økonomikommissær Paolo Gentiloni, så merkes bankkrisen også på europeiske børser.

Også på den andre siden av Atlanterhavet blir en rekke banker påvirket av situasjonen. I Storbritannia falt Standard Chartered og Barclays med henholdsvis 6,9 og 6,3 prosent mandag.

Sveits’ nest største bank, Credit Suisse, stupte 14,6 prosent.

I løpet av dagen falt den tyske Dax-indeksen 3 prosent, indeksen FTSE i Storbritannia gikk ned 2,6 prosent, men hovedindeksen i Oslo falt 2,59 prosent.

Det er kollapsen i Silicon Valley Bank (SVB) før helgen som har mye av skylden. Den krypto-orienterte banken Silvergate led samme skjebne noen dager før, og Signature Bank har også kollapset ifølge Wall Street Journal.

The closure of Signature Bank by U.S. regulators this weekend marks the third-largest bank failure in U.S. history by assets.

SVB er for øvrig den nest største banken som går konkurs i USAs historie.

Federal Reserve forsøker å bidra med milliarder av dollar via for at ikke bankkrisen skal vil langvarig, som en ny finanskrise. Det er bankene, via Federal Deposit Insurance Corp, og ikke skattebetalerne, som skal finansiere redningen av innskuddene, sier Biden.

Men FDIC er underlagt myndighetene, som sier de vil heve garantien over det nåværende taket for innskudd, som er 250.000 dollar. SVB har svært mange innskudd over dette beløpet. Uansett vil et stort inngrep i midlene for finansiering svekke også andre banker økonomisk.

Breitbarts økonomiredaktør John Carney frykter at statlig støtte kun vil øke panikken.

Spørsmålet er hvor stor krisen vil bli. Akkurat nå er dette usikkert.

Les også:

Woke idioti er drepende for økonomien i hele Vesten

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.