Federal Reserve må balansere bekymringer for inflasjon med nye bekymringer om ringvirkninger fra bankkrisen i USA.

USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) står i en knipe. De mener at en renteøkning kan begrense inflasjonen. Men samtidig kan dette føre til at den pågående bankkrisen eskalerer, ifølge Wall Street Journal.

Federal Reserve Chair Jerome Powell and his colleagues this week face one of their toughest calls in years: whether to raise interest rates again to fight stubbornly high inflation or take a timeout amid the most intense banking crisis since 2008.

Credit Suisse er foreløpig reddet fra katastrofen ved hjelp av 50 milliarder euro i støtte fra den sveitsiske sentralbanken. Too big to fail virker, nok en gang. Nå er gigantbanken kjøpt opp av UBS. Ingen virker å ha lært av bestselgeren fra 2014, skrevet av Matthias Weik og Marc Friedrich: The Crash is the Solution.

Også i USA reparerer man symptomer, i stedet for å fokusere på sykdommen: Massiv pengetrykking, en esende stat og det grønne hysteriet. NTB skriver som om USA har lykkes med sine tiltak.

Den amerikanske sentralbanken har det siste året hevet styringsrenta ni ganger i et forsøk på å få ned inflasjonstrykket i USA, noe den også har lyktes med.

Inflasjonen, som nådde 9,1 prosent sist sommer, har siden falt jevnt og lå i februar på 6 prosent. Dette er imidlertid fortsatt langt over sentralbankens inflasjonsmål på 2 prosent.

Men inflasjonen synker av ulike grunner, blant annet fordi husholdningene har brukt opp pengene sine, og kredittkortene er tømt. USA har en statsgjeld på over 30.000 milliarder dollar, og den øker hvert år. Husholdningenes gjeld er astronomisk.

Uten petrodollaren vil USAs skakkjørte økonomi  bevege seg mot en katastrofe. BRICS-landene (Brasil, Russland, India, Kina) leker med tankene, og flørter med Saudi-Arabia. USA kan tape krigen uten et eneste skudd.

Økonomer frykter at en ny renteheving skal bidra til ytterligere uro i bankverdenen og finansmarkedene, selv om optimismen har rådet på verdens børser de siste dagene.

Økonomien er rasert av woke ideologi og det grønne skiftet. Uten en politisk revolusjon på disse områdene er Vestens økonomi garanter en vei mot stupet. Man må snart forstå at vi ikke kan leve av subsidier og kritisk raseteori.

Rentehevningene tok knekken på Silicon Valley Bank og Signature, som hadde store investeringer i statsobligasjoner.  Disse mister verdi under en rentehevning, og da SVB måtte selge for å dekke de økende kravene om uttak ble den økonomiske krisen synlig.

First Republic er under hardt press, men har fått tilført 30 milliarder dollar i en redningsaksjon. Allikevel har aksjekursen sunket med 80 prosent.

Det kan bli vanskeligere for amerikanere å få lån, skriver WSJ.

Banking-sector tremors are likely to lead to less lending—even in a best-case scenario where the crisis doesn’t worsen—because lenders will face increased scrutiny from bank supervisors and from their own management teams to reduce risk-taking.

Å bekjempe inflasjon samtidig som man forsøker å forhindre en bankkrise er krevende for Fed, særlig siden ingen i myndighetene virker villige til å forklare hvorfor inflasjonen og bankkrisen oppsto. Putin får skylden for alt, men da har man ingen løsning uten tredje verdenskrig. Det vil neppe forbedre økonomien at alle er døde.

– Jeg ville ikke ha helt bensin på bålet og hevet styringsrenten samtidig med at det finner sted en skjerping av finanssystemet som følge av dette sjokket, sier Eric Rosengren som tidligere ledet den amerikanske sentralbankens kontor i Boston.

– Å bruke pengepolitikk for å redusere sårbarheter i finansiell stabilitet kan føre til ugunstige utfall for økonomien, sa New York Fed-president John Williams i november.

–Pengepolitikken bør ikke prøve å konkurrere i alle klasser og ikke bli mester i noen.

Jerome Powell forsøker å fremstå som en general i krigen mot inflasjon. Men en dyktig general forstår hvor angrepet kommer fra. Powell er for indoktrinert til å innrømme årsakene til den økonomiske krisen.

– Powell har kjempet såpass mye for å få troverdighet som inflasjonsbekjemper. OM det ikke gjøre noe nå så vil det framstå som helt galt med tanke på de data vi har fått angående inflasjonen, sier økonomen Ellen Meade ved Duke-universitetet i North-Carolina.

Slik forfaller verdenshistoriens største og sterkeste økonomi.

Les også:

Harald Magnus Andreassen frykter ingen ny finanskrise etter bankkollapsen i USA

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.