Sentralbanksjef Jerome Powell. Foto: Erin Scott/Reuters/Scanpix

USAs sentralbank kutter styringsrenta med et helt prosentpoeng til mellom 0 og 0,25 prosent for beskytte amerikansk økonomi mot følgene av koronapandemien.

Sentralbanken Federal Reserve kunngjorde søndag også at de vil lempe på reguleringene av banker for å oppmuntre til økt utlån og få fart på økonomien.

Banken varsler også kjøp av obligasjoner og andre offentlig garanterte papirer til en verdi av over 7.000 milliarder kroner.

Slike kvantitative lettelser, som i finansverdenen omtales som pengetrykking, er et forsøk på å løfte inflasjonen og bidra til at bedrifter og forbrukere får lettere tilgang på billige lån.

Viruset vil tynge

– Koronaviruset vil tynge den økonomiske aktiviteten den nærmeste tiden og utgjøre en risiko for de økonomiske utsiktene, heter det i en kunngjøring fra sentralbanken.

Banken understreker viktigheten av å holde arbeidsledigheten lav og sikre prisstabilitet og varsler at styringsrenta vil bli holdt lav til amerikansk økonomi igjen er på vei opp.

Fornøyd Trump

President Donald Trump, som har vært en flittig kritiker av sentralbanken, gledet seg søndag stort over rentekuttet.

– Jeg vil få gratulere sentralbanken. Dette er fenomenale nyheter, sa han.

– Jeg er svært glad, dette hadde jeg ikke ventet, og jeg liker å bli overrasket, la Trump til.

Dramatisk børsuke

Den siste uka var dramatisk på de amerikanske børsene, selv om den industritunge Dow Jones-indeksen steg med hele 9,4 prosent fredag. Ved ukeslutt lå indeksen likevel 10,4 prosent under åpningen mandag og på samme nivå som for ett år tidligere.

Federal Reserves beskjed er et aggressivt budskap til markedet, sier sjeføkonom Robert Bergqvist i SEB.

– Det var forventninger til rentesenking og obligasjonskjøp, men ikke i dette omfanget, sier han til TT.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.