Myndighetene har tatt kontroll over First Republic Bank, og mesteparten av verdiene selges til JPMorgan Chase. Bankkollapsen er den nest største i USAs historie. Samtidig stuper dollaren i verdi, og petrodollarens unike posisjon er under trussel.

Myndighetene i California og bankgarantifondet FDIC kunngjorde mandag at en avtale var inngått, melder NTB.

JPMorgan Chase overtar alle innskuddene og det aller meste av verdiene. Kostnaden for FDIC antas å bli omtrent 13 milliarder dollar.

First Republic Bank har hatt store problemer siden Silicon Valley Bank og krypto-orienterte Signature Bank gikk over ende i mars.

Bankuroen i USA spredte seg også til Europa, hvor sveitsiske myndigheter sørget for at giganten Credit Suisse ble overtatt av rivalen UBS.

Finansdepartementet i USA mener det er positivt at FDIC, som er et føderalt forsikringssystem for bankvesenet, ikke må ut med mer enn 13 milliarder dollar. Alle bankkundene skal nå være garantert for å få beholde sine innskudd.

– Myndighetene inviterte oss og andre til å trå til, og det gjorde vi, sier Jamie Dimon, toppsjef og styreformann i JPMorgan Chase.

JPMorgan overtar kontrollen over innskuddene på 92 milliarder dollar, men også utestående lån på 173 milliarder dollar, ifølge Wall Street Journal. FDIC skal dekke halvparten av eventuelle tap på utlån.

JPMorgan also said it would receive $50 billion in financing from the FDIC.

Mange av kundene i First Republic Bank var svært velstående, og en stor andel av disse var støttespillere for Demokratene, akkurat som de rike kundene til Silicon Valley Bank. Enkelte mener at dette er forklaringen til hvorfor FDIC overgikk sin maksgrense på garantier til å også gjelde for innskudd over 250.000 dollar.

Nok en bankkollaps i USA

Dollar under press

Samtidig melder Wall Street Journal at dollaren er under sterkt press.

The U.S. economy no longer looks so exceptional. That is bad news for the dollar.

The greenback has fallen about 8.6% from a peak in September, as tracked by the WSJ Dollar Index, and is experiencing its worst start to the year since 2018.

At dollarens verdi synker har trolig bidratt til bankkollapsen. Silicon Valley Bank hadde en stor andel av sine investeringer plassert i statsobligasjoner, som tapte seg i verdi som følge av inflasjonen som Bidens massive pengetrykking og statlige sløseri førte til.

Hovedårsaken til kollapsen til First Republic, som ble utløst av panikkartede uttak, var at også denne banken satset og bommet totalt på hvordan rentenivået ville utvikle seg.

Nå satser investorene på det stikk motsatte som disse kollapsede bankene gjorde.

Investors are betting the U.S. currency has further to fall as the Federal Reserve nears the end of its most aggressive program of interest-rate increases since the 1980s.

Tilliten til bankvesenet i USA er sterkt svekket, etter tre av de fire største bankkollapsene i USAs historie i løpet av noen måneder. Mange økonomer frykter at USA er på vei inn i en resesjon. Den føderale statsgjelden er på 130 prosent i forhold til BNP, noe som overgår gjelden som utløste krisen i Hellas. Siden Biden har økt pengemengden med 40 prosent på kun to år er statsgjelden i ferd med å nå taket, og Biden nekter å forhandle med Republikanerne om offentlige innsparinger.

Federal Reserve forventes å øke rentene med 0,25 prosent denne uken, for deretter å forsøke å sette en pause for renteøkningene. Kanskje Feds omsider forstår at man ikke kan bekjempe inflasjon med renteøkninger, så lenge det grønne hysteriet og massiv pengetrykking fortsetter. Biden virker å tro at alt er bra med amerikansk økonomi, selv om alle tallene viser noe annet.

Samtidig trues petrodollarens hegemoni av et mulig samarbeid mellom de såkalte BRICS-landene og Saudi-Arabia. Dette kan føre til en økonomisk katastrofe for USA, som etter Biden tok over mistet sin energiuavhengighet i løpet av noen få dager.

Det er vel nesten bare den vanstyrte norske kronen som faller i verdi mot dollaren.

Det skal dog bemerkes at dollaren steg nokså kraftig fra midten av 2020 frem til september 2022, men så startet fallet. Dessuten anser de fleste økonomer det som gode nyheter for verdensøkonomien at dollaren faller i verdi, uten at dette er noen særlig trøst for amerikanske skattebetalere, som spiller på det tapende laget, på samme måte som oss norske skattebetalere.

At Feds virker å redusere renteøkningene raskere enn Den europeiske sentralbanken vil forsterke presset på dollaren.

Rate differentials are a crucial driver of currency markets, as higher rates draw investors in search of yield.

Kineserne rykker fram når det gjelder økonomisk vekst, siden de ignorerer det grønne skiftet bortsett fra i rene festtaler.

The International Monetary Fund expects the expansion in U.S. gross domestic product to slow to 1.1% next year and eurozone GDP to rise 1.4%, while it sees Chinese growth at 4.5%.

Historisk sett har svekkelse av dollaren vært kortsiktig, men det er ikke sikkert at historien gjentar seg denne gangen. De økonomiske problemene stikker for dypt, og Biden-regimet virker ikke spesielt interesserte i å reparere skadene.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.