Kunder av Silicon Valley Bank (SVB) vil igjen ha tilgang til pengene sine fra og med mandag, etter at føderale myndigheter fredag stengte banken etter at kursen hadde falt 60 prosent. 

Styrene i Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) og Federal Reserve, i samråd med president Joe Biden, godkjente FDICs vedtak om å ta over SVB, ifølge en felles uttalelse fra USAs finansminister Janet Yellen, Fed-leder Jerome Powell og FDIC-leder Martin Gruenberg søndag kveld.

Beslutningen vil ikke føre til tap for amerikanske skattebetalere, og alle innskudd vil bli gjort tilgjengelige, heter det i uttalelsen.

«I dag tar vi et avgjørende grep for å beskytte den amerikanske økonomien ved å styrke tilliten til banksystemet vårt», heter det i uttalelsen.

«Dette skrittet vil sikre at det amerikanske banksystemet fortsetter å utføre sine viktige roller med å beskytte innskudd og gi tilgang til kreditt til husholdninger og bedrifter på en måte som fremmer sterk og bærekraftig økonomisk vekst», heter det videre.

Tiltaket for å dekke innskudd kom etter at FDIC overtok SVB på fredag, og satte inn nesten 175 milliarder dollar. Bankens konkurs, den største siden finanskrisen i 2008, har skapt bekymring for at andre finansforetak kan lide samme skjebne etter hvert som stigende renter legger press på banksektoren og nervøse innskytere vurderer å ta ut pengene sine, skriver New York Times.

Kunder med innskudd på opptil 250 000 dollar er forsikret av FDIC, men banken hadde et stort antall kontoer over denne grensen, og det var ingen garanti for at disse kundene ville få igjen pengene sine i sin helhet.

Bankkollaps i USA skaker markedene

Denne realiteten sendte rystelser gjennom banknæringen i løpet av helgen, og fikk den amerikanske regjeringen til å vurdere å selge banken til en privat kjøper eller komme opp med en annen løsning.

Tjenestemenn og økonomer er bekymret for at folk med uforsikrede bankkontoer i andre regionale banker kan begynne å frykte for sikkerheten til sine egne innskudd, noe som kan få dem til å ta ut pengene sine og flytte dem til større banker i den tro at de er tryggere. Det, advarte noen, kunne gjøre det som ellers kunne være en engangskonkurs, til en omfattende krise.

Føderale myndigheter sa også søndag at de ville gjøre ytterligere finansiering tilgjengelig gjennom et nytt bankfinansieringssystem, som vil tilby lån i opptil ett år til innskuddsinstitusjoner, støttet av statsobligasjoner og andre eiendeler disse institusjonene har.

Tjenestemennene sa også at innskytere i New Yorks Signature Bank, som ble stengt søndag av New York State Financial regulator, også vil bli gjort tilgjengelig igjen uten tap for skattebetalerne.

Aksjonærer og usikrede debitorer vil imidlertid ikke bli beskyttet, og ledelsen er fjernet, sa tjenestemennene.

De omfattende tiltakene som ble truffet av den amerikanske regjeringen på søndag understreket hvor alvorlig situasjonen var. Offentlige tjenestemenn var svært bekymret for at sprekken som dukket opp hos SVB tidligere denne uken, kunne forvandle seg til en systemomfattende krise hvis den ikke ble stoppet med en dramatisk handling.

Tiltakene «viser vår forpliktelse til å ta de nødvendige skritt for å sikre at innskytere i amerikanske banker forblir trygge», sa byråene i sin felles uttalelse.
Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.