Kollapsen i FTX Crypto er andre runde i kryptocracket, og nå frykter man at krisen vil spre seg til banksystemet. Nok en gang ser vi at «easy money» ender i panikk. Tilknytningen til Ukraina og Demokratene skaper spekulasjoner og forsterker konsekvensene.

FTK-sjefen Sam Bankman-Fried har vært en lederfigur i kryptoindustrien. Som en gudfar har han reddet andre kryptoleverandører fra konkurser, og samlet alt under sine vinger.

Men nå har korthuset rast sammen. Verdien på krypto har rast med svimlende 2.000 milliarder dollar det siste året. Men Bankman-Fried insisterte på at FTX var solid, selv når Federal Reserve avslørte manglende likviditet i en rekke andre kryptoselskaper.

Forrige fredag erklærte verdens største kryptobørs FTX seg konkurs, og milliarder av kroner virker sporløst forsvunnet. Bankman-Fried skal ha tapt hele sin formue, som for kort tid siden ble anslått til å være på 160 milliarder kroner. Han er nå under kriminaletterforskning av amerikansk påtalemyndighet.

Krisen i FTK ser ut til å ha blitt utløst av en rapport fra CoinDesk, som avdekket den nære tilknytningen mellom FTX og Alameda Research, skriver Wall Street Journal.

Alameda’s balance sheet consisted largely of FTT tokens created by FTX to reward customers for trading on the platform.

Almaeda ble grunnlagt av Bankman-Fried, som også eier en majoritet av aksjene. Tilknytningen er derfor ikke så overraskende. Men at det fremstår som et gigantisk pyramidespill skaper uansett sjokk i markedet.

Dermed startet salget av krypto i panikk. FTX-kunder forsøkte å rømme det synkende skipet. Ifølge Bankman-Fried skal FTX-kunder i løpet av en enkelt søndag ha prøvd å trekke ut 5.000 milliarder dollar fra sine kontoer.

Men pengene var selvsagt ikke tilgjengelig, og dermed oppsto en klassisk finansiell ruin. FTX hadde lånt ut halvparten av kundenes innskudd til Alameda, som investerte enorme summer i ren risikosport.

Uh oh. Mr. Bankman-Fried says FTX now faces a shortfall of up to $8 billion. If it can’t raise that cash, the plunge could be swift and the losses for investors steep, if not total.

Tilknytning til Demokratene og Ukraina

Nå spekuleres det i hvor nær tilknytningen mellom Bankman-Fried, FTX og Demokratene har vært. Det dreier seg og utveksling av kryptovaluta og store bidrag til partiet.

Det hele startet med bistand til Ukraina, skriver Epoch Times.

I mars etablerte myndighetene i Kiev en nettside for donasjoner i form av krypto. Kiev ville konvertere kryptovaluta til fiat-penger, som så skulle plasseres i den ukrainske sentralbanken. Målet var å samle inn 200 millioner dollar, og i oktober hadde man hentet inn over 60 millioner dollar.

Pengene er brukt til innkjøp av materiell som kunne brukes i krigen mot Russland.

Initiativet Aid for Ukraine fikk støtte fra FTX. Ifølge Bankman-Fried følte FTX allerede fra starten av krigen det helt nødvendig å bistå Ukraina i krigen mot russerne. 16. mars, kort til etter initiativet til FTX, annonserte Biden 800 millioner dollar ekstra i sikkerhetsstøtte til Ukraina.

Dermed passerte Biden-regimets støtte til Ukraina 2 milliarder dollar siden Biden inntok Det hvite hus. En stor andel av støtten pågikk lenge før krigen startet.

Totalt er det estimert at USA har gitt mer en 60 milliarder dollar i støtte til Kiev. Samtidig ble Bankman-Fried den nest største bidragsyteren til Demokratene.

Bankman-Fried was the second-largest Democratic donor for the 2021–22 cycle, donating $39.8 million. This was behind George Soros’s total donations of $128 million.

I sommer antydet Bankman-Fried at han kunne utvide støtten kraftig, og foreslo at han kunne støtte Demokratene i mellomvalget med hele 1 milliard dollar, altså nesten 8 ganger så mye som det totale bidraget fra styrtrike George Soros.

Dørene til Det hvite hus åpnet seg, og FTX-sjefen kom på flere besøk. Med seg på flere av møtene hadde Bankman-Fried Mark Wetjen, som har en bakgrunn som rådgiver under Obama-regimet.

Bankman-Fried har ikke holdt skjul på at han ønsket å påvirke offentlig politikk, særlig lovgivning rundt kryptovaluta. I 2022 foreslo senator Debbie Stabenhow (D) en ny lov, Digital Commodities Consumer Protection Act of 2022, som skulle sørge for at reguleringer av kryptomarkedet ble lagt under jurisdiksjonen til Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

I en uttalelse sa Stabenow at målet var å gjøre krypto mer transperent, redusere risikoen for små investorer og sørge for at finanssystemet forble et sikkert system.

Man kan trygt si at disse målene ikke ble nådd. Samrøret mellom FTX, Bankman-Fried, Ukraina og Demokratene skapte reaksjoner. Også Elon Musk reagerte.

“Was FTX being used to launder money for the Democratic Party?” a Twitter user asked.

Musk replied, “A question worth asking.”

Korrupsjon eller udugelighet?

Det spekuleres i at Ukraina sendte penger til Biden via FTX, men dette er ikke bevist. En kilde sier til Epoch Times at det nok i større grad dreier seg om overmot og inkompetanse.

FTX var et gigantisk selskap som ble styrt av ungdommer som ikke hadde fylt 30 år, som lekte med ilden i et meget volatilt marked.

Dagens Næringsliv siterer tidligere statsadvokat Samson Elzer.

– Det dette koker ned til, er om det ble løyet med vilje, for å overbevise kunder eller investorer om å gi fra seg sine midler. Ble det gitt uttalelser som var løgnaktige, og som den som sto bak visste var løgnaktige og fremførte med den hensikt å lure investorene?

Når kryptomarkedet kollapset i 2022 så ble FTX rammet hardt. Det er nå en økende bekymring for at andre kryptogiganter som Gate.io og Crypto.com også vil kollapse.

Kollapsen i FTX får store konsekvenser. Mange amerikanere mister midlene de har oppspart til sin pensjon. Flere investeringsfirmaer risikerer konkurs, noe som kan spre seg som en krise som rammer hele det finansielle systemet.

I en tid hvor USA allerede opplever inflasjon, renteøkninger og massive underskudd på føderalt nivå kan FTX-kollapsen være dråpen som får begeret til å flyte over.


Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.