Myndigheter fra USA og Bahamas diskuterer muligheten for å bringe Sam Bankman-Fried til USA, for å stå til ansvar for sin rolle i den gigantiske konkursen i kryptobørsen FTX.

Bankman-Fried har blitt så kjent i USA at han har fått sitt eget akronym: SBF. FTX erklærte seg konkurs forrige fredag, og det fryktes nå at kryptoindustrien kan føre til «en alvorlig likviditetskrise», skriver Daily Mail.

Since then regulators have opened investigations and lawmakers have called for clearer rules on how the industry operates.

Flere andre kryptoselskaper kan rammes av kollapsen i FTX. BlockFi stanset i helgen kundenes mulighet for å ta ut sine innskudd, og vurderer nå konkurs. I en uttalelse ga BlockFi følgende forklaring.

Gitt mangelen på klarhet om statusen til FTX.com, FTX US og Alameda, er vi ikke i stand til å drive virksomhet som vanlig.

BlockFi ble nylig verdsatt til 20 milliarder dollar.

FTX-konkursen har skapt spekulasjoner om tilknytningen mellom Bankman-Fried, FTX og Demokratene. Det dreier seg og utveksling av kryptovaluta og store bidrag til partiet. Det antydes dessuten at en del av støtten til Ukraina har dryppet over Demokratene.

Konkursen til FTX fører til spekulasjoner om tilknytningen til Ukraina og Demokratene

FTX-konkursen har sendt nervøse bølger gjennom hele kryptoindustrien, som allerede har opplevd et turbulent og ustabilt år. Verdien på bitcoin og andre kryptovalutaer har sunket kraftig.

Selskapet Coinbase, som nylig ble verdsatt til 85 milliarder dollar, er nå blant selskapene investorer på Wall Street frykter ikke vil overleve, skriver Wall Street Journal.

Aksjene er ned 81 % siden starten av året, markedsverdien har krympet til 11 milliarder dollar, og obligasjonene handles til litt mer enn halvparten av pålydende.

Nedgangen reiser spørsmål om fremtiden til digitale valutaer og selskapene knyttet til dem. Enkelte sammenligner det som nå skjer med starten av finanskrisen i 2008.

Også kryptoselskapet SALT Blockchain ser ut til å bevege seg mot stupet.

Som et tegn på hvor redde investorer er for at FTX-konkursen kan gjøre langsiktig skade, foreslo kryptobørsen Binance å opprette et redningsfond som ville redde ellers sunne kryptoselskaper fra fiasko.

Spørsmålet er bare om det finnes så mange sunne kryptoselskaper, siden verdien på krypto stuper.

Dagens Næringsliv skriver:

Den kjente hedgefondforvalteren Ken Griffin kaller FTXs kollaps for en av de største skandalene i finansmarkedenes historie.

– Folk kommer til å tape milliarder av dollar, og det undergraver tilliten i alle finansmarkeder, sa han på «Bloomberg New Economy Forum», gjengitt av Fortune.

Kundene til FTX fortviler over tapene, og skriker etter mer informasjon. Mange pensjonsfond hadde investert store midler i FTX, så konsekvensene vil ramme vanlige folk i en lengre periode.

Raseriet spres seg, og en moderator på en gruppe i det sosiale mediet Telegram måtte forklare medlemmene at det ikke passet seg å komme med drapstrusler.

SBF var tidligere en helteaktig skikkelse, nå fremstilles han som den store skurken. FTX-kunder kaller ham «Sam Bankrun-Fried» og krever at han skal tiltales.

FBI er nok enige, og har derfor satt i gang prosessen med å få hentet ut Bankman-Fried fra Bahamas. Myndighetene på Bahamas ser ut til å samarbeide, og det er trolig bare et spørsmål om tid før SBF befinner seg under FBIs kontroll.

FTX-konkursen kan som nevnt få store konsekvenser. Det er mange forklaringer for at FTX endte i konkurs, og en stor del av ansvaret må legges på selskapets ledelse. Som en analytiker sier i en video du kan se nedenfor, så har FTX på mange måter skapt sin egen verdi ved å utnytte andre verdier som også er definert av FTX. Det er med andre ord et gigantisk pyramidespill vi har vært vitne til.

Men også makroøkonomi har bidratt til katastrofen. Den økonomiske krisen, inflasjon og renteøkninger har økt presset på krypto, og har garantert bidratt til nedgangen i kryptoverdien.

Demokratene fortsetter sin økonomiske politikk og deler ut penger i hytt og pine uten krav om innsats og produktivitet. Dette øker presset på inflasjonen, og presser opp den gigantiske føderale statsgjelden, som allerede har passet 30.000 milliarder dollar.

Som et eksempel på hvordan Demokratene vil stimulere amerikansk økonomi: Onsdag erklærte borgermesteren London Breed (D) i den kriserammede byen San Fransisco at byen skal dele ut 1200 dollar hver eneste måned til alle transpersoner i byen som har lav inntekt.

Siden man kan bli transkjønnet ved en enkel erklæring kan man nok forvente en kraftig økning i LGBTQ-miljøet fremover, innen søknadsfristen går ut 15. desember

Programmet styres av blant annet av Transgender District, som tidsriktig var grunnlagt av tre svarte transkvinner. Ikke overraskende vil støtteprogrammet prioritere BIPOC – altså black, indigenous, or people of color.

FTX har kollapset, kryptonæringen nærmer seg stupet, inflasjonen er rekordhøy, rentene stiger og gjelden eksploderer. Økonomiske eksperter frykter at en ny finanskrise er nært forestående.

Men Demokratene virker å fortsette som om ingenting har skjedd.


Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.