Sam Bankman-Fried har lurt og svindlet sine investorer og ruinert opp mot en million amerikanere. Han har bløffet journalister og politiske gribber. Men nå forteller han i det minste sannheten om ESG.

For Bankman-Fried (også kjent som SBF) forteller nå at å koble investeringer opp til ESG (environmental, social and governance) og andre progressive woke-idéer er ren bløff. Faktisk mener han at fokuset på slikt sludder må ta deler av skylden for den gigantiske kollapsen i verdens største kryptobørs, FTX.

Onsdag tok SBF til Twitter for å sutre over den katastrofale situasjonen som han selv har skapt. Han nekter å ta det hele og fulle ansvaret selv.

– I was on the cover of every magazine, and FTX was the darling of Silicon Valley, tvitret han.

Dette gjorde ham og hans kollegaer «overmodige og uforsiktige».

– Dette er en underdrivelse passende for vår digitale tidsalder, skriver Wall Street Journal på lederplass.

Bankman-Fried adopterte alt som var woke. Han erklærte at FTX skulle bli et karbonnøytralt selskap. Han donerte store summer til alle de moteriktige sakene, som utbygging av solenergi i Amazonas.

– Vi gir millioner hvert år for å lansere bærekraftige initiativer, sa han til Forbes i april.

Det interessante er hvem han stilte til intervju med. Det er nesten ikke til å tro at folk tok dette på alvor, for hans partner in crime var den brasilianske supermodellen Gisele Bündchen, som allierte seg med SBF for å adressere hvilke utfordringer krypto sto overfor i forhold til bærekraft.

Bündchen hadde «alltid hatt en lidenskap for bærekraft», skrev Forbes, og minnet om at hun hadde feiret sin 40-årsdag ved å plante 40.000 trær. Hun hadde dessuten vært en forkjemper for at luksuriøs mote skulle bli mer øko-vennlig. Sånt er jo verdt noen turer med privatfly.

Bankman-Fried nøt glansen av superstjerner, kjendiser og korrupte politikere, for det meste tilknyttet Demokratene. Men samtidig lurte han millioner av amerikanere til å investere i noe som nå fremstår som en gigantisk svindel.

Problemene hadde han stort sett skapt på egen hånd, noe han faktisk skriver uten at det virker som han forstår det selv.

– Problemene ble stadig større. Større enn jeg var klar over, tvitrer han.

I fremtiden vil han fokusere annerledes:

– In the future, I’m going to care less about the dumb, contentless, ‘good actor’ framework. What matters is what you do—is *actually* doing good or bad, not just *talking* about doing good or *using ESG language*.

Neste gang blir det bedre, altså. Men SBF har neppe en fremtid. Han skapte katastrofen ved å svelge sludderet til woke-generasjonen rått. Det er ingen vei tilbake for ham. Trolig vil han bli utlevert fra Bahamas til USA, og sitte i fengsel resten av sitt liv.

Man kan heller ikke utelukke at det vil skje et uforventet selvmord kort tid etter at SBF havner i varetekt i USA. Dette har skjedd tidligere i situasjoner hvor mektige mennesker er involvert i skandalene. Et gyllent eksempel er dødsfallet til Jeffrey Epstein og andre tilknyttet ham.

Jeffrey Epsteins franske «modellspeider» funnet død på cella

Bankman-Fried har dessuten erkjent at han utnyttet lovgivere tilknyttet Demokratene for å vinne politisk beskyttelse. Amerikanske politikere er dessverre sjelden vanskelig å be så lenge pengene sitter løst. Derfor ble FTX belønnet av såkalt uavhengige organer, og erklært som vinnere i ESG-tøvet.

ESG ratings company Truvalue Labs even gave FTX a higher score on “leadership and governance” than Exxon Mobil, though the crypto exchange had only three directors on its board.

De tre direktørene inkluderte Bankman-Fried og en ansatt, samt en utenforstående advokat.

– ESG har blitt pervertert til det ugjenkjennelige, sa SBF i et intervju med Vox nylig.

Han innrømmet også at hans engasjement for å innføre strenge reguleringer for kryptohandel var «kun PR».

SBF sa i tillegg at han syntes synd på de som hadde blitt rammet av «dette dumme spillet vi woke vestlige spiller».

Dette burde våre egne Bankman-Fried-aktører lese. Jeg tenker på de som ruinerer oss vanlige folk på samme grunnlag som FTX. Barth Eide, Vestre, Vedum og en hel politikerklasse driver nøyaktig det samme spillet overfor oss mishandlede skattebetalere.

Klimagalskap, innvandring, bistand, Langskip, elektrifisering av sokkelen, hjernedøde batterifabrikker, idiotiske subsidier av meningsløs kunst og utallige milliarder til overnasjonale og udemokratiske organisasjoner. En endeløs rekke av WEF-direktører og et kongehus overfylt av Young Global Leaders.

Vi svindles på samme måte som investorene til FTX. Men de valgte det selv: Vi blir tvunget inn i galskapen, og ruinert om vi vil det eller ikke.

Freyr blør penger, men det plager ingen når staten er garantist

FTX hadde sine direktører. Vår stat gir oss posører som Jan Egeland og andre styrtrike godhetsposører, som lever av å få oss til å føle skam fordi vi har (eller hadde) råd til å ta med barna på en utenlandstur i sommerferien.

Det var aldri meningen å ruinere kundene, sier Bankman-Fried nå. Slike utsagn vil neppe våre politikere slippe unna med. De skryter jo av at de vil gi bort mer og mer av våre penger. MDG vil dele ut alt vi eier til fattige land, som om dette vil skape verdier.

MDG og andre norske politikere forstår tydeligvis ikke at det er en grunn til at land som Pakistan, Afghanistan og Somalia er fattige. Dette er en fattigdom som ikke kan repareres selv om vi overfører tusenvis av milliarder til de gjennomkorrupte landene.

Regjeringen klarer ikke skjule sin avsky for de få nordmenn som klarer å drive en bedrift til overskudd, uten å leve av statlige subsidier. Man merker kjapt forakten politikere blir rammet av hvis en bedriftsleder er så vellykket at han kan ta ut et stort utbytte.

Samtidig gidder de ikke møte opp i NRK Debatten når situasjonen til de aller fattigste skal diskuteres. De bryr seg ikke om hverken fattige nordmenn, middelklassen eller de selvstendige rike.

Det virker som at vi lever i et land hvor kun utlendinger og bedrifter som er avhengige av statlige subsidier er verdige nok. De som klarer seg uten statlig hjelp må slaktes så raskt som mulig. De er jo rike, og skal derfor flås. Vi som er født i Norge ignoreres mens familiene til palestinske terrorister får bistandsmidler.

Det verste er at fremtiden kun vil bli verre. En meningsmåling blant studenter viser at unge mennesker vil fremskynde at Norge ender som FTX: Hvis studentene hadde bestemt, så hadde Audun Lysbakken blitt vår neste statsminister.

Som jeg en gang skrev i en artikkel: Virkeligheten overgår dystopiene.

Kanskje vi kan lære noe av FTX-kollapsen. FTX er et eksempel på hvordan godhetsposering og politisk tilknytning fører til en økonomisk katastrofe. Noen mennesker vil tro på hva som helst hvis du pakker inn en sjanse til å bli rik i woke-preget politisk mote. Mens FTX mistet hele sin anslåtte verdi på rundt 320 milliarder dollar, kan norsk økonomi miste sin verdi på en måte som får FTX til å ligne et lite vindpust.

Sam Bankman-Fried har begått svindel på et kriminelt høyt nivå, og minst en million investorer må innse at sparepengene er tapt for alltid.

Allikevel er Bankman-Fried rene smågutten sammenlignet med Biden, von der Leyen, Merkel, Guterres og andre som ser på seg selv som våre ledere, og definerer vår økonomiske fremtid. Selv Vedum, Støre, Vestre, Solberg og andre norske toppolitikere spiller i en helt annen liga enn Bankman-Fried og FTX.

Nok en gang må det påpekes: De som investerte i FTX valgte det selv. Dette er en luksus vi skattebetalere ikke har blitt tildelt.

Som norske skattebetalere lever vi i et økonomisk tilbakestående diktatur, og rømningsveiene er blokkert for de aller fleste av oss.

Les også:

Konkursen til FTX fører til spekulasjoner om tilknytningen til Ukraina og Demokratene

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.