Økonomien angripes fra alle kanter. Høye energipriser, hodeløs pengetrykking, og all vekst kommer i form av en økende offentlig sektor og ville subsidier. I tillegg er økonomien marinert av woke ideer om hva bedrifter egentlig er.

ESG og DEI sprer seg som spanskesyken blant selskaper i Vesten. ESG (Environmental, Social, Governance), som på norsk kan oversettes til en bærekraftig drift basert på miljø-, sosial- og selskapsstyring, påvirker selskaper over hele verden, og er en ren bløff, ifølge Sam Bankman-Fried, som kjørte kryptobørsen FTX i grøfta.

FTX-investorer ruineres, snart er det «vanlige folks tur»

Nå har banken Silicon Valley Bank (SVB) kollapset, og vi finner mye av de samme woke ideene her. I stedet for å ta vare på kundenes penger, satset bankens UK-avdeling på Pride og LBGTQ, skriver New York Post.

Jay Ersapah, the boss of Financial Risk Management at SVB’s UK branch, launched initiatives such as the company’s first month-long Pride campaign and a new blog emphasizing mental health awareness for LGBTQ+ youth.

For Ersapah hadde alt en bank trenger for å fremstå woke. Hennes finansielle kunnskaper blir derfor ikke så viktig. Hun forklarer selv:

– As a queer person of color and a first-generation immigrant from a working-class background, there were not many role models for me to ‘see’ growing up.

Nok en gang: Hvorfor må man ha forbilder som ser akkurat ut som en selv, og helst liker samme type sex? Jeg beundrer Douglas Murray og Pelé, ikke på grunn av legning og hudfarge, men på grunn av evner.

SVB var gjennomsyret av LGBTQ-priser, de hadde safe spaces hvor folk kunne fortelle sine historier om hvordan de kom ut av skapet etc.

Så endte det med en gigantisk kollaps, akkurat som FTX. SVBs kollaps beskrives som den største bankkollapsen i USA siden finanskrisen mellom 2007 og 2009. Dette ryster markedene i USA. Bankaksjene stuper i USA. First Republic ledet an i et bredt fall for amerikanske bankaksjer. I førhandelen var banken ned 60 prosent etter å ha falt med 33 prosent forrige uke, skriver Dagens Næringsliv.

Selv børsen i Oslo preges, skriver NTB nå.

Mandag ligger an til å bli en av de dårligste dagene på børsen i år.

Det siste døgnet har myndighetene i blant annet USA og Storbritannia tatt grep for å forebygge ringvirkninger og smitteeffekt etter at amerikanske Silicon Valley Bank (SVB) fredag ble satt under konkursbeskyttelse. Markedene verden over – også i Norge – preges av bankkollapsen i USA.

Men EUs økonomikommissær Paolo Gentiloni frykter ikke at bankkrisen skal prege det europeiske markedet.

– Det kan forekomme indirekte smitte, men for øyeblikket ser vi ikke dette som en konkret risiko.

Woke ideer står bak krisen

Sjefen for Home Depot, Bernie Marcus, mener woke ideer kan ha ledet til SVBs dramatiske fall. Marcus sier han syns synd på alle som har tapt sine penger, og er opprørt over å høre at ledelsen i banken solgte sine aksjer før katastrofen.

Han tviler på at de vil bli straffet for dette.

– Who knows whether the Justice Department would go after them? They’re a woke company, so I guess not. And they’ll probably get away with it.

– These banks are badly run because everybody is focused on diversity and all of the woke issues and not concentrating on the one thing they should, which is, shareholder returns.

Marcus gir Biden-regimet skylden for å presse selskaper og banker til å fokusere på klima i stedet for å sikre aksjonærenes investeringer, noe som får katastrofale økonomiske konsekvenser.

Alle pensjonsfond virker underlagt både ESG og DEI (Diversity, equity, inclusion). Dette fører til at fondene fokuserer på antall med mørk hud og avvikende seksuell legning i styrene for å være villige til å investere. Dermed spiller de rulett med kundenes pensjoner.

Toppøkonom: – Det «grønne skiftet» svekker den norske kronen

Ikke mye bedre i Norge

Slik er det for øvrig i Norge også. Søk på ditt pensjonsfond, kombinert med ESG. Mange av dere vil bli sjokkert. DNB , SBanken og Danske Bank er ivrige tilhengere.

Oljefondet har jo sitt etiske råd, og tapte over 1600 milliarder kroner i 2022.

The Free Press konkluderer treffende allerede i undertittelen på en lang artikkel om ESG og DEI.

The only healthy endgame for ESG is another acronym: RIP. And it will not be a moment too soon.

Dorian Deome er uføretrygdet, og bekymrer seg over pensjonen sin. Han er så rasende at han fikk problemer med hjertet i en alder av 38.

 – My heart literally skips a beat when I think about how my money is used to fund actual racism.

He meant diversity, equity, and inclusion training programs; racially calibrated corporate boards.

Ingen brydde seg om en hvit heteroseksuell mann.

Da jeg gikk befalskolen fikk vi en rekke gruppespørsmål hvor poenget var at vi alle måtte være enige før vi ga et svar. Flere ganger var jeg den eneste som brøt ut, og de andre ble mer og mer irritert på meg. Men befalet skjelte ut de andre.

Et av spørsmålene var hva målet til en bedrift er. De andre foreslo gode arbeidsvilkår og andre koselige ting. Men dette er bare virkemidler.

Målet er selvsagt å tjene mest mulig penger og sikre aksjonærenes verdi, innenfor det loven tillater. For å få til dette er det en god idé å ta vare på sine ansatte, det øker som regel inntjeningen. Men å redde klimaet og henge opp Pride-flagg øker ikke inntjening, tvert imot.

Massive hedgefond som BlackRock tvinger selskaper til å innføre idioti som ESG og DEI. Dette er ren stakeholder capitalism, og dermed stinker det World Economic Forum lang vei. Støre følger lydig etter, og møtte Larry Fink som en undersått. Fink er toppsjefen til BlackRock.

Heldigvis er det motstand å spore i USA. Tidligere justisminister William Barr kaller ESG for «en form av utpressing», som tvinger selskaper til å kaste bort tiden på saker som ikke er til eiernes interesse.

ESG ble lansert av FN allerede i 2004, fikk litt medvind etter finanskrisen i 2008, men begynte å spre seg skikkelig først etter at Trump meldte USA ut av Paris-avtalen. Demokratiske guvernører innførte ESG og DEI i sine pensjonsfond, og tvang selskaper til å følge opp.

Etter at Biden tok over har det eskalert ytterligere.

By 2021, asset managers around the globe had plowed $18.4 trillion into “ESG-related” investments. And by 2026, asset managers are expected to invest nearly $34 trillion in ESG funds globally.

I august 2022 vurderte 19 delstatsadvokater fra Republikanerne å saksøke BlackRock for å ikke ta godt nok vare på fremtidige pensjonister.

I slutten av februar vedtok Republikanerne i Kongressen å forkaste et vedtak hvor pensjonsfond vurderer klimaendringer og andre faktorer når de investerer. Men Biden vil legge ned veto.

Det er vanskelig å vite hva vi vanlige folk kan gjøre. Men for dere som har privat pensjon, så går det an å sjekke hjemmesiden, og søke på ESG. Det er ikke lett å finne noen fond som ikke er indoktrinert i dette tullet, men kanskje det er mulig?

På lengre sikt må vi kvitte oss med myndigheter som bestemmer kjønnet på styremedlemmer i private selskaper og deler ut milliarder i subsidier til alle som klarer å bruke nøkkelord som bærekraft, klima, inkluderende, fornybar og rettferdig i søknadene.

Les også:

Bankkollaps i USA skaker markedene

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.