Investorer tok ut mer enn 14 milliarder dollar fra såkalte bærekraftige ESG-fond i 2022. Trenden fortsetter i 2023. De skuffende resultatene tømmer såkalte ESG-infiltrerte fond for midler. Inntjening viste seg å være viktigere enn woke.

Wall Street omfavnet «bærekraftige» investeringer for bare noen få år siden. Nå trekker investorene ut milliarder etter skuffende avkastning , skriver Wall Street Journal.

ESG (environmental, social, governance),  kan på norsk oversettes til en bærekraftig drift basert på klima, sosiale forhold og selskapsstyring- I tillegg fokuserer bedriftene på  DEI (diversity, equity and inclusion), fokuserer på mangfold, utfallslikhet. Dette har infisert økonomien i vestlige land, og fremstår som en ren voodoo-økonomi. I sum kan man oppsummere trenden slik: Forretningslivet fokuserer mer på woke ideer og sosialistiske doktriner enn på avkastning for aksjonærene.

Woke idioti er drepende for økonomien i hele Vesten

Etter at klimagalskapen rammet økonomien i hele Vesten hardt, førte dette til rådyre energipriser, høy inflasjon, økende renter og en rekke katastrofale investeringer i såkalt ren energi.

Nå fokuserer stadig flere investorer mer på å overleve økonomisk enn å sørge for en «bærekraft» som ikke virker, og et «mangfold» som er skreddersydd for å rettes mot blant annet LGBTQ-personer og folk som ikke er født med hvit hud.

Woke-økonomien, som ble pushet av blant annet World Economic Forum og gigantfondet BlackRock, kunne ikke ende med noe annet enn et økonomisk katastrofe for store deler av menneskeheten, med noen få styrtrike hypermilliardærer som unntak.

I en utfordrende tid må investorer prioritere. Men noen mener at det egentlig dreier seg om at investorer vil cashe inn på økende bevissthet og strengere krav for ESG-investeringer. En av disse er Tony Turisch, visepresident for Calamos Investments.

– This really is the result of too many managers looking to cash in on increased awareness and demand for ESG investments.

Flere store fond ser annerledes på det. Mange fond tar konsekvensene av utviklingen, og dropper sin ESG-agenda. 32 såkalte bærekraftige fond er i ferd med å avslutte driften helt.

Investorer oppdaget at kravene for å følge ESG-regler var mer begrenset enn de hadde trodd. Fondet Pacific Financial fjernet bærekraft og andre woke mandater fra tre fond som disponerte over 187 millionar dollar.

Alle de tre fondene opplevde umiddelbart et hopp i sine midler, med bedre avkastninger og flere nye investorer.

Politisk press har også hatt en effekt. Presidentkandidat Vivek Ramaswamy (R) har vært en uttalt kritiker av ESG. I fjor annonserte Florida at de trakk ut 2 milliarder dollar fra fond kontrollert av BlackRock, og begrunnet dette med BlackRocks støtte av ESG.

Samtidig har Securities and Exchange Commission økt tilsynet av selskaper som misbruker begreper som bærekraft, såkalt grønnvasking.

SECs undersøkelser har fått konsekvenser, som da Deutsje Bank-eide DWS Investment Management Americas godtok en bot på 19 millioner dollar etter å ha inngått forlik i en sak som gjaldt nettopp grønnvasking.

Men noen har fortsatt troen på ESG-investeringer, som nevnte Turisch. Calamos Investments erklærte riktignok i fjor at de ville stenge ned et lite ESG-fond som leverte dårlige resultater.

Men i starten av 2023 opprettet de to nye ESG-fond med samme strategi som det avviklede. De bruker blant annet NBA-stjernen Giannis Antetokounmpos navn i markedsføringen

Foreløpig har heller ikke disse fondene vært noen suksess, men Turish gir ikke opp.

– While it’s not working currently, we expect that over the long term it will add value to the strategy.

En NBA-spillers navn har ikke hjulpet noe særlig på fondets utvikling. Siden fondet startet opp har de tapt penger, og dette i en periode hvor børsindeksen har steget med over 6 prosent.

I Norge er det vanskelig å se noen motgang mot ESG-fokuset, og de aller fleste med privat pensjonsordning vil sikkert finne ESG hvis man søker. Oljefondet nedsyltes i alle mulige krav, og regjeringen er kun opptatt av bærekraft, mangfold og omfordeling. Så å si alle større bedrifter utarbeider ESG-rapporter og bruker mye energi og penger på dette tullet.

Fornuften er i ferd med å returnere til deler av amerikansk politikk og næringsliv. Men Biden-regimet holder stand, og deler ut enorme subsidier til alle som ønsker å satse på kroniske tapsprosjekter som havvind og batterifabrikker gjennom loven med det Orwell-inspirerte navnet Inflation Reduction Act. Dette vil nok forandre seg ved et eventuelt presidentskifte etter valget i november neste år.

Trolig må vi nordmenn vente lenge før fornuften returnerer til myndighetene og næringslivet.

Kanskje vil fornuften returnere til slutt. Men dette skjer neppe før landet vårt er ruinert og Oljefondet er brukt opp.

Kjøp billetter til lesermøtet her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.