Finansråden i delstaten Oklahoma, Todd Russ, ønsker nå å ta grep for å beskytte skattebetalernes penger fra banker som drives etter såkalte miljø-, sosial- og grønn etikkstyring (ESG) i stedet for sunn kapitalforvaltning. Tiltaket søker å blokkere bankene fra å administrere milliarder av dollar i Oklahoma-pensjoner, investeringer og andre statlige midler. Forbudet vil påvirke noen av de største kapitalforvalterne og bankene i landet, inkludert BlackRock, Wells Fargo, JPMorgan Chase, Bank of America og State Street.

Initiativet kommer etter at Russ sendte et brev og spørreskjema til dusinvis av banker og finansinstitusjoner 1. februar, og spurte om deres politikk i forhold til klima- og energiinvesteringer. I henhold til en lov fra 2022, har statens kasserer et mandat til slike undersøkelser. Han mottok hele 160 svar fra selskaper som var engasjert i en boikott av oljeenergisektoren, og det bidro til avgjørelsen. I en pressemelding uttalte Russ:

– Energisektoren er avgjørende for Oklahomas økonomi, og gir arbeidsplasser til våre innbyggere og bidrar til å drive økonomisk vekst. Det er viktig for oss å jobbe med finansinstitusjoner som er fokusert på frie markedsprinsipper og ikke er avhengige av sosiale mål som overstyrer deres tillitsplikt.

Totalt opprettholder Oklahomas olje- og gassindustri samt den tilhørende komponentsektoren hele 4.000 virksomheter, og produserte 19 milliarder dollar i statlig bruttonasjonalprodukt. Dette ga i følge statlige data husholdningene i Oklahoma hele 16,5 milliarder dollar i inntekter, og skapte 85.050 arbeidsplasser. Staten er landets sjette største råoljeprodusent og femte største produsent av markedsført naturgass.

Til kamp mot bærekraft og ESG-trusselen

ESG er en forkortelse for Environmental, Social and Governance, en moderne styringsform av selskaper som kan oversettes det til Miljø- , Sosiale- og Forretningsetiske forhold – også kjent som «bærekraft». ESG flytter altså fokus fra normal, ansvarlig og profitabel drift utført av de flinkeste ansatte, til å sette fokus på bærekraft, mangfold, og hvordan et selskaps produkter og tjenester bidrar til bærekraftig utvikling – uten at det nødvendigvis lønner seg. Dermed representerer det en enorm risiko for investeringer.

Når finansinstitusjoner prioriterer miljø, mangfold og bærekraftsetikk i sin portefjølje fremfor lønnsomhet, og investerer i grønne energiprosjekter som er høyrisikable fordi de understøttes av subsidier fremfor tradisjonelle olje- og gassinvesteringer, så ser det kanskje bra ut på overflaten. Problemet er at det kan kamuflere gigantisk risiko og enorme tap, og det bør ikke folk som forvalter offentlige penger tolerere.

– Russ har tatt  betydelig skritt for å beskytte statens økonomiske sikkerhet mot ESG-aktivister som BlackRock, State Street og andre finansinstitusjoner som boikotter energiselskaper og prioriterer agendaer som strider mot Oklahomas skattebetaleres interesser. Det  fortalte Derek Kreifels, administrerende direktør i State Financial Officers Foundation, nylig til FOX Business.

Kritikere har anklaget ESG-fokuserte kapitalforvaltere for å omgå deres lovpålagte tillitsplikt for ansvarlig verdiforvaltning. Ledere fra stater med store fossile sektorer har vært spesielt kritiske, og hevder ESG-bevegelsen tvinger pensjonsfond til å motarbeide sine egne økonomiske interesser. En rekke banker og selskaper er derfor nå utestengt fra å gjøre forretninger med staten Oklahoma, og i følge Russ vil flere bli fjernet fra listen de kommende månedene.

Hva med oljestaten Norge?

Så har denne skepsisen til ESG-fokus fremfor lønnsomhet spredd seg også til offentlige pengeforvaltere i Norge? Norges Bank har tidligere signalisert at de vil forsterke sine ESG-amibisjoner. Men den 22. april kunngjorde Norges Bank Investment Management (NBIM, som forvalter det norske Oljefondet)  at de ville  stemme imot en aksjonær-resolusjon som oppfordrer BP til å innføre strengere krav til utslipp av klima­gasser.

De grønne aktivistene i regjeringen ønsker at ESG skal bli normalen, fordi aktivistene bak «bærekraftmål» og grønn «sirkulærøkonomi» hevder det vil bli enda mer lønnsomt, og skape både grønt paradis og rettferdighet på jord. De har imidlertid ingen empiri å støtte påstandene på.  Hvis de tar feil, kan det koste oss Oljefondet, men all risikovurdering er systematisk fjernet fra offentlige papirer i Norge, så det ser ikke lovende ut.

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.