Amin Nasser, toppsjef i Aramco. Foto: AP Photo/Jon Gambrell

Amin Nasser er toppsjef i verdens største oljeselskap, saudi-arabiske Aramco. Han kommer med en klar advarsel om konsekvensene av det såkalte grønne skiftet.

Ifølge lederen av verdens største oljeselskap, Saudi Aramco, er det per i dag umulig å erstatte olje og gass med det som kalles grønn energi. Dette kommer frem i en artikkel i Bloomberg.

Finansavisen skriver om saken.

Det store fokuset på klima bidrar til en underinvestering i olje og gass, som fører til en trussel mot verdens energisikkerhet, sier Saudi Aramco. På Saudi Capital Market forum søndag kom Aramco-sjefen med klar tale, skriver avisen.

Aramco-sjef Nasser mener snakket om nye, grønne energikilder i stor grad er rene utopier, uten forankring i virkeligheten:

– Det nye narrativet maler et bilde av en utopisk verden hvor grønn energi kan erstatte olje og gass over natta, sa han.

Ifølge en Bloomberg-analyse var de globale investeringene i grønn energi på 1.100 milliarder dollar i 2022. Dette er en økning på 31 prosent fra året før.

Nasser påpeker at dette kan innebære en forflytning av energiinvesteringer, fra en lønnsom og produktiv oljesektor, til en fornybarsektor det pengene i stor grad renner ut i sanden:

– Hvis investeringer i grønn energi gjør at det blir en underinvestering i tradisjonelle energikilder som olje og gass, vil resultatet være enormt ødeleggende for den globale økonomien, samt energiprisene og energisikkerheten, hevdet Nasser.

Det nye fokuset på ESG-investeringer (Enviromental, social og governance) øker kapitalkostnaden for olje og gass, som nå oppfattes å ha høyere risiko enn tidligere, avsluttet Nasser.

Han får støtte av Opecs generalsekretær, Haitham Al-Ghais, som forklarer at olje- og gassindustrien har slitt med en kronisk underinvestering, og trenger investeringer for 500 milliarder dollar årlig frem til 2045.

Dette for at produksjonen skal holde tritt med det økende energibehovet verden opplever.

Equinor vil holde gassproduksjonen oppe

I Norge har Equinor også sett viktigheten av olje og gass, og spesielt gass til Europa, skriver Finansavisen.

Konsernsjef Anders Opedal forsikrer om at selskapet vil holde produksjonen av olje og gass oppe til godt etter 2030.

– Da vi ga vår strategioppdatering i 2021, var vi veldig tydelige på at det grønne skiftet må være balansert. Det er behov for mer olje og gass på sikt, og det er behov for stabil produksjon for å sikre nok energi, uttalte Opedal til finansavisen etter at Equinor la frem tall for fjerde kvartal forrige uke.

Enkelte vil tolke Equinor-sjefens uttalelser som at han i realiteten nå bare jatter med klimapolitikerne, mens han samtidig prøver å holde selskapets virksomhet mest mulig orientert mot virkelighetens verden, der olje og gass fortsatt vil være sentrale energikilder i tiår fremover.

Les også: 

Politisk krangel gjør enorme gassfelt i nord verdiløse, mens verden skriker etter energi

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.