Amin Nasser, toppsjef i Saudi Aramco. Foto: Jeff McIntosh/The Canadian Press via AP

Oljegiganten Saudi Aramcos toppsjef Amin Nasser sa mandag at strategien for energiomstilling er mislykket, og at «verden bør gi opp fantasien om å fase ut olje og gass».

Mens man spesielt i Vesten er opptatt av å fase ut olje, som ledd i et såkalt grønt skifte, har folk et litt annet syn andre steder i verden.

I araberlandene er det eksempelvis få som ivrer nevneverdig for et grønt skifte.

Akkurat det ga oljegiganten Saudi Aramcos toppsjef klart uttrykk for nylig, ifølge CNBC.

E24 skriver om saken.

Det statseide oljeselskapet til Saudi-Arabia, Saudi Aramco, har en markedsverdi på 2.014 milliarder dollar. Det gjør selskapet til verdens fjerde største målt i markedsverdi, kun forbigått av Microsoft, Apple og Nvidia.

Ifølge selskapets leder Amin Nasser har fornybar energi vært alt annet enn en suksess så langt.

Fornybar-energien har ikke klart å erstatte hydrokarboner i særlig skala, til tross for at verden har investert over 9.500 milliarder dollar i dette de siste 20 årene.

Vind og sol står fremdeles bare for under fire prosent av verdens energiforbruk, påpekte Nasser.

– Vi bør innfase nye energikilder og teknologier når de faktisk er klare, økonomisk konkurransedyktige og har den nødvendige infrastrukturen på plass, sa Saudi-Aramco-sjefen, ifølge CNBC.

Uttalelsene kom under CERAWeek-konferansen i Houston, Texas. Nasser deltok i et intervju på konferansens hovedscene mandag.

Man kan riktignok hevde at en oljebransjemann som Amin Nasser her taler sin egen sak, eller gråter for sin syke mor, som man sier.

For i Saudi-Arabia har man naturlig nok liten interesse av å fase ut selve nasjonens livsblod, oljen. Det er bare i oljelandet Norge man kan ha politikere og næringslivstopper som ivrer for den typen ideer.

Mange vil uansett mene at Nasser har gode poenger.

Tallene taler for seg. Den storstilte og optimistiske satsingen på fornybar energi ser ut til å slite tungt med å kravle seg ut av startblokkene. Både volum og lønnsomhet uteblir.

Realismen tilsier at oljen fortsatt vil ha en sentral rolle i verdens energiforsyning i lang tid, slik Nasser påpeker.

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.