En BP-tankbil med flybensin befinner seg på flyplassen i Köln den 6. juli 2018. Foto: © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons.

Den britiske oljegiganten BP tjente rekordmye penger i fjor, etter at Russlands invasjon av Ukraina sendte olje- og gassprisene til værs.

Selskapet meldte tirsdag om et justert resultat, ekskludert engangsutgifter, på 27,7 milliarder dollar i 2022.

Dette var ny rekord. Selskapet fikk imidlertid en svært stor engangskostnad da det trakk seg ut av Russland – over 24 milliarder dollar.

Etter skatt endte derfor BP med et underskudd på 2,5 milliarder dollar.

Tidligere har selskapet hatt en målsetting om et 40 prosents kutt i oljeproduksjonen – kombinert med kraftig satsing på fornybar energi – innen 2030. Nå sikter i stedet BP mot en 25 prosents reduksjon sammenlignet med nivået i 2019.

Toppsjefen Bernard Looney sier de siste årene har vist at verden trenger sikker og billig energi – i tillegg til lavere klimautslipp.

De rekordstore overskuddene til store oljeselskaper i kjølvannet av Ukraina-krigen har både i Storbritannia og EU utløst krav om at selskapene må betale mer i skatt.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.