Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og president Vladimir Putin. Foto: Ap Photo. 

Inntektene på Russlands statsbudsjett fra olje- og gasseksport var i januar på det laveste nivået siden august 2020. Det skyldes i hovedsak sanksjoner knyttet til invasjonen i Ukraina.

Russisk økonomi er ikke så uberørt av sanksjonene og så blomstrende som myndighetene i Kreml gjerne forsøker å gi inntrykk av. Landets viktigste inntektskilde er salg av olje og gass.

Nå opplyser NTB-Reuters at disse inntektene har stupt dramatisk.

Sammenlignet med januar 2022 hadde skatte- og tollinntektene fra salg av olje og gass falt med 46 prosent i januar, til bare 425 milliarder rubler (cirka 61 milliarder kroner).

I hovedsak har ikke oljeprisene endret seg markant. Men prisen på oljevarianten som Russland i stor grad eksporterer, har nesten blitt halvert, ettersom Russland sliter med å finne markeder for oljen sin.

Der Brent-spotprisen, som vanligvis brukes for å måle den internasjonale oljeprisen, lå på rundt 82 dollar fatet fredag, var gjennomsnittsprisen for den russiske Ural-oljen rundt 50 dollar fatet i januar.

I desember tjente den russiske regjeringen 931,5 milliarder rubler i budsjettinntekter fra energisektoren, men dette tallet inneholdt også en ekstra stor skatteinntekt fra Gazprom.

NTB-Reuters forteller at det russiske finansdepartementet nå selger unna utenlandsvaluta for å kompensere for inntektsfallet, noe som regnes som krisepregede tiltak.

Mye av inntektsbortfallet for Russland skyldes vestlige sanksjoner mot russisk energieksport som ble innført i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina. Særlig EU-landene har kuttet energiimporten fra Russland.

Russland har vært nødt til å finne andre markeder, der de bare får solgt de samme produktene til rabatterte priser. Man mangler også gassrørledninger til en del av disse alternative markedene, som i Asia.

Et langvarig inntektstap av slike dimensjoner vil gå ut over landets evne til å føre krig på nåværende nivå, og det vil også kunne ramme helt grunnleggende samfunnsfunksjoner og leveforhold for befolkningen i Russland.

Les også: 

«Et svært, svært vanskelig år»: Russisk gasseksport falt kraftig i 2022

Bestill fra Document forlag:

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.