Venezuelas president Nicolas Maduro bekrefter at de kan øke tilbudet av olje og gass og bidra til prisstabilisering på det internasjonale oljemarkedet, melder TeleSUR.

– Venezuela er klar for stabile og trygge leveranser av olje og gass til verdensmarkedet, sa han til fungerende generalsekretær i organisasjonen av oljeeksporterende land Haitham al-Ghais i Caracas igår.

Maduro mener at Venezuela kan bidra til å stabilisere oljeprisen på et «rettferdig og balansert» nivå på hundre dollar pr. fat. For å øke energiproduksjonen har han invitert utenlandske kapital til å investere i oljeindustrien.

– Venezuela har mer enn femti førsteklasses gassprosjekter hvor det er gjort seismiske studier og hvor det foreligger juridiske garantier for at investorer kan produsere gass for internasjonale markeder.

I en kommentar til den globale økonomiske og politiske situasjonen kalte Maduro amerikanske og europeiske sanksjoner mot Russland «irrasjonelle, uberettigede og ulogiske». Maduro er en av få verdensledere som har støttet Vladimir Putin etter invasjonen av Ukraina.

Venezuela har de største bekreftede oljereservene i verden – 17,6 prosent av totalen. De har i tillegg 3,1 prosent av globale gassreserver. Landet var i første tiår av dette århundre den tiende største produsenten og den åttende største eksportøren av olje i verden. 

Mye av Venezuelas oljereserver er vanskelig og kostbar å utvinne. Siden 2011 har produksjonen vært nedadgående blant annet på grunn av vestlige sanksjoner. Nedslitt infrastruktur gjør at full gjenopptagelse av produksjonen kan ta flere måneder.

Ved begynnelsen av det 21. århundre produserte Venezuela opptil 3,7 millioner fat pr. dag. For ti år siden var produksjonen falt til 2,3 millioner fat. Iår er den 0,6–0,9 millioner fat.

På grunn av amerikanske sanksjoner ment å undergrave Nicolas Maduros regime, kunne ikke venezuelansk olje selges til vestlige land etter 2017. 

Etter sanksjoneringen av Russland på grunn av invasjonen i Ukraina, blir Venezuela igjen ansett som en potensiell leverandør av olje. I mars iår møtte amerikanske representanter Maduro til samtaler om blant annet mulig eksport av venezuelansk olje.

Les også:

Amerikanske oljeselskaper vil tilbake til Venezuela

 

 

 


Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.