Norges inntekter fra salg av olje og gass kan bli på hele 1.750 milliarder kroner i år som følge av økte priser, viser anslag.

Regjeringen regnet med å få 277 milliarder kroner i inntekter fra petroleumsvirksomheten i år, men de kan bli seks ganger så høye – 1.750 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Årsakene er de skyhøye gassprisen i Europa og økt oljepris som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Beregningene er gjort av makro- og renteekspert Dane Cekov i Nordea. De er basert på prisutviklingen til nå i år og fremtidsprisene for olje og gass.

Siden prisene svinger fra dag til dag, er det usikkerhet knyttet til regnestykket, men inntektene kan bli ubegripelig store, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

– Det er nesten så du ikke tror det er sant når du ser på tallene, sier han til DN.

– Prisene kan selvsagt falle mye om «alt» går bra og gasstilførselen til Europa kommer opp på normale nivåer igjen. Prisene kan også bli enda høyere dersom russerne bestemmer seg for å holde tilbake mye gasseksport til EU som en motsanksjon, fortsetter han.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.