Høye priser og solid drift ga Equinor et resultat i årets tredje kvartal på 9,77 milliarder dollar, opp fra 780 millioner dollar i samme periode i fjor.

Resultatet er mer enn 12,5 ganger høyere enn for tilsvarende kvartal i 2020. Ikke uventet har de sterke olje- og gassprisene gitt et svært sterkt resultat.

– Den globale økonomien er på vei opp igjen, men vi er fortsatt forberedt på svingninger i markedet knyttet til virkningene av pandemien, sier konsernsjef Anders Opedal.

Særlig gassprisene er svært sterke nå, og Equinor har tatt grep for å øke gasseksporten for å møte den høye etterspørselen i Europa. Samlet egenproduksjon av olje og gass var på 1,996 millioner fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal, opp fra 1,994 millioner i samme periode i 2020.

Ikke siden 2012 har selskapet levert et bedre resultat målt i dollar, og målt i kroner er dette det høyeste kvartalsresultatet noensinne, melder DN.

Mye fossilt, mindre fornybart

Flere nye felt kom i produksjon, samtidig som produksjon på eksisterende felt ble økt.

– Det svært lønnsomme Troll Fase 3-prosjektet kom i drift, og Martin Linge-feltet har trappet opp produksjonen. Begge leverer gass til Europa produsert med lave utslipp. Våre store havvindprosjekter går framover i henhold til plan, sier Opedal.

Egenproduksjon av fornybar energi i kvartalet har samtidig gått ned og var 304 GWh, ned fra 319 GWh for samme periode i fjor. Selskapet oppgir at de har hatt mindre vind enn gjennomsnittet for sesongen, noe som påvirker produksjonstallene.

Ett år på topp

Opedal har om få dager vært toppsjef i selskapet i ett år. Han tok over jobben fra Eldar Sætre 2. november i fjor.

Han sier streng kapitaldisiplin og en meget sterk netto kontantstrøm styrker balansen i selskapet. Selskapet har i 2021 redusert gjeldsgraden hvert kvartal, og i tredje kvartal er den ned til 13,2 prosent, fra 16,4 prosent i andre kvartal.

Samme år har Opedal gradvis økt utbytte per aksje etter at det på grunn av pandemien ble redusert fra 27 til 9 cent per aksje. Nå er utbyttet på 18 cent per aksje.

Nøkkeltall fra Equinors resultatregnskap for tredje kvartal. Tall for samme kvartal i 2020 i parentes:

  • Driftsinntekter: 23,264 milliarder dollar (11,339 milliarder dollar)
  • Justert driftsresultat: 9,77 milliarder dollar (0,78 milliarder dollar)
  • Justert driftsresultat etter skatt: 2,78 milliarder dollar (-2,124 milliarder dollar)

Les også:

Barth Eide bekrefter: Klimahysteriet, energikrisen og strømprisene skal økes

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.