Equinor på Fornebu. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Equinor-sjef Anders Opedal gjør det klart at selskapet fortsatt skal legge ned gasskraftverket på Mongstad, til tross for den vanskelige energisituasjonen.

Mange har sett på Equinor, tidligere Statoil, som en viktig støttespiller for det norske samfunn. Selskapets leder Anders Opedal gjør det nå klart at man først og fremst er opptatt av selskapets eget ve og vel.

Derfor er Equinor innstilt på å få lagt ned gasskraftverk et på Mogstad, selv om dette kan være en viktig bidragsyter for landets kraftforsyning fremover. I Equinor betrakter man kun kraftverkets lønnsomhet for selskapet isolert sett:

– Det er et kraftverk som ikke er lønnsomt å drifte og ha som beredskap, og det har vært kjent i mange år at det skal legges ned, sier Opedal til NTB.

Han legger til at Equinor har spurt om det er noen som ønsker å ta den økonomiske byrden av å drifte kraftverket som reserveløsning, uten å ha fått svar.

Tirsdag ba Frp-leder Sylvi Listhaug, fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland og en rekke lokale næringslivstopper om at regjeringen stanser nedleggelsen av gasskraftverket i Nordhordland.

– Det er hinsides all fornuft å legge ned gasskraftverket på Mongstad når Norge har skyhøye strømpriser og vi står i fare for å få strømrasjonering, sier Listhaug til NTB.

Også Statnett har bedt Equinor om å beholde kraftverket, som har vært i drift siden 2010, noe selskapet avviste i begynnelsen av juli.

– Det har vært kjent for alle aktører i markedet at dette vil skje. Jeg tror ikke Equinor skal være den som sikrer og betaler for backup for norsk produksjon, sier Opedal.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har varslet at det kan være behov for strømrasjonering neste vår. Men Equinor ser det altså ikke som sin oppgave å bidra til å løse en slikt nasjonal oppgave.

Dette kommer samtidig med at NTB melder om rekordresultater for Equinor.

Selskapet fikk et justert driftsresultat på 17,6 milliarder dollar, tilsvarende rundt 174 milliarder kroner, i andre kvartal. Selskapet øker nå utbyttet.

Resultatet ligger opp mot hva det var i første kvartal i år, da selskapet hadde rekordhøye 18 milliarder dollar i justert driftsresultat. Tilsvarende tall i andre kvartal i fjor var 4,6 milliarder dollar.

 

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.