Oljeraffineriet på Mongstad. Foto: Marit Hommedal / NTB

Statnett ber Equinor videreføre driften av gasskraftverket på Mongstad frem til utredningen om tiltak i kraftkrisen er ferdig. Saken er blitt et politisk stridstema, der særlig FrP tar i bruk kraftuttrykk.

Gasskraftverket skal etter planen stenges ned 30. august, beretter NTB. Dette er i tråd med ønskene fra Equinor, da selskapet mener denne virksomheten ikke er tilstrekkelig lønnsom.

Statnett skal levere sin utredning om kraftsituasjonen innen 1. oktober, og ett av spørsmålene de ser på er om gasskraftverket på Mongstad skal reddes.

Nå vil man at at Equinor ikke stenger ned gasskraftverket før denne utredningen er klar.

– Når vi skal ha tiltak som kan hjelpe i en eventuell svært anstrengt situasjon, er det viktig at vi har god oversikt over mulige tiltak og hvordan de kan bidra og kostnadene ved dem. Derfor må beslutningen om å eventuelt benytte Energiverk Mongstad i en slik situasjon settes i en større sammenheng, sier Peer Olav Østli, konserndirektør for Systemdrift i Statnett.

Hos Equinor er man avventende, men rede til å opprettholde driften inntil videre:

–Vi er i dialog med Statnett om denne saken. Det er teknisk mulig å holde anlegget i videre drift. Vi ser fram til videre dialog med myndighetene for å finne operasjonelle og kommersielle løsninger for å bidra til at kraftverket kan holdes i beredskap, sier pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen i Equinor til NTB.

Krav fra opposisjonen

Denne saken er blitt politisk nokså betent, og flere partier har stilt krav om at det tas grep for å sikre kraftforsyningen. Blant annet har Frp og Høyre samt lokalt næringsliv og Sp-fylkesordføreren i Vestland,  bedt regjeringen vise handlekraft og berge gasskraftverket.

Equinor har uttalt at gasskraftverket skal stenges fordi det ikke er lønnsomt. Energiganten har uttalt at det ikke er deres ansvar å sikre en strømbackup i Norge. Document omtalte Equinor-sjef Anders Opedals utspill om dette.

I den forbindelse uttalte FrP-leder Sylvi Listhaug seg temmelig kraftfullt:

– Det er hinsides all fornuft å legge ned gasskraftverket på Mongstad når Norge har skyhøye strømpriser og vi står i fare for å få strømrasjonering, sa Listhaug til NTB.

Statnett har tidligere advart mot å stenge ned gasskraftverket i den pressede kraftsituasjonen vi nå er i. Flere har påpekt at det blir dyrt å starte opp gasskraftverket igjen i oktober hvis det er blitt stengt i august.

– Viktig å beholde

– Vi mener det er viktig å beholde tilgjengelig kraftproduksjon når vi er på vei inn i en situasjon med mulig knapphet på kraft. Derfor ber vi Equinor om å revurdere sin beslutning og sikre at Energiverk Mongstad kan være tilgjengelig som tiltak for å trygge forsyningssikkerheten, sier Østli i Statnett.

Det er med andre ord ikke avklart hva konklusjonen blir etter at Statnett har utredet saken. Men trolig beholder Norge i hvert fall dette kraftverket et stykke lenger ut på høsten enn Equinor opprinnelig hadde sett for seg.

Les også: 

Høyre frykter somling fra regjeringen: Det haster å redde Mongstad-kraftverket

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.