Fikk motbør: Konsernsjef Anders Opedal i Equinor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Equinor og Statnett har blitt enige om å utsette rivingen av gasskraftverket på Mongstad, for å ha det i beredskap i tilfelle kraftmangel i vinter. Dette kommer etter et sterkt press mot Equinor.

Equinor ville opprinnelig legge ned dette kraftverket, for å spare penger, noe Document omtalte.

– Det er et kraftverk som ikke er lønnsomt å drifte og ha som beredskap, og det har vært kjent i mange år at det skal legges ned, sa Equinor-sjef Anders Opedal.

Han var da klar på at selskapet skal legge ned gasskraftverket på Mongstad, til tross for den vanskelige energisituasjonen.

Dette ført imidlertid til et visst press mot Opedal og Equinor, både fra politikerne og ikke minst fra Statnett.

Nå har man endt på et slags kompromiss, der man vil stenge driften av gassturbinen som planlagt 31. august, men fortsatt ha den tilgjengelig. Kraftverket vil altså ikke rives, men inngå i landets kraftberedskap kommende vinter.

– Equinor vil holde gassturbinen på Mongstad kraftvarmeverk tilgjengelig, slik at den kan være en del av grunnlaget for Statnetts utredning om tiltak for å møte en eventuell svært anstrengt kraftsituasjon (SAKS), som skal legges fram 1. oktober, sier pressetalsmann Gisle Ledel Johannessen til Teknisk Ukeblad.

I en SAKS-rapport fra 2014 skrev Statnett at gasskraftløsninger ikke er ideelle, men kan bli vurdert i en veldig anstrengt kraftsituasjon.

I tillegg til noen landsbaserte gasskraftverk er det i dag 160 gassturbiner på norske oljeplattformer, ifølge NRK. Flere av disse nærmer seg pensjonsalder, i tråd med den omstridte planen om elektrifisering av sokkelen.

Å holde kraftverket på Mongstad i beredskap er relativt kostbart, og koster Equinor årlig 200–500 millioner kroner..

Sett i lys av Equinors inntekter som følge av økt olje- og gasspris, er dette likevel «småpenger».

Av tekniske årsaker har nedstengingen av gasskraftverket blitt utsatt flere ganger.

Den seneste utsettelsen skjer altså etter bønn fra Statnett, på grunn av energikrisen i Europa og den pressende nettsituasjonen i området. I første omgang ber de om at kraftverket holdes tilgjengelig fram til Stortingets utredning er ferdig i høst.

Les også: 

Høyre frykter somling fra regjeringen: Det haster å redde Mongstad-kraftverket

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill her: 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.