Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, økte beholdningen av Tesla-aksjer i 2022, mens kursen stupte.

Natt til tirsdag offentliggjorde oljefondet status på alle investeringer ved utgangen av 2022, skriver Dagens Næringsliv. Oversikten viser blant annet at Oljefondet kjøpte seg kraftig opp på Tesla-aksjer. Resultatet ble et betydelig tap.

I 2021 klarte elbilprodusenten Tesla å komme seg inn på oversikten over de ti største enkeltinvesteringene med en bokført verdi på 68,1 milliarder kroner og en eierpost på 0,73 prosent. Oljefondet har i mange år vært undervektet i Tesla-aksjen.

Ved utgangen av 2022 var verdien mer enn halvert, til 33,4 milliarder kroner, til tross for at Oljefondet hadde økt aksjeposten av Tesla-aksjer til 0,87 prosent. Dette er en ny rekord.

Tesla-kursen falt fra 400 dollar på fjorårets første handelsdag til 123 dollar den 30. desember – en nedgang på nesten 70 prosent.

Oljefondet økte også IT-investeringene, og kjøpte seg opp i selskapet Apple, som er fondets største investering, tett fulgt av andre amerikanske IT-selskaper som Microsoft og Alphabet, som eier blant annet Google og YouTube.

IT-selskapene har hatt et dårlig år, og verdien for Oljefondets IT-selskaper har sunket med over 300 milliarder kroner, en nedgang på 16,9 prosent.

Totalt tapte Oljefondet 1.637 milliarder kroner i fjor. Det er det nest svakeste året i fondets historie.

Les også:

Oljefondet tapte 1.637 milliarder kroner i fjor – nest svakeste år i fondets historie

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.