Grunnleggeren av kryptobørsen FTX, Sam Bankman-Fried, er pågrepet på Bahamas etter anmodning fra den amerikanske regjeringen, opplyser påtalemyndigheten i USA.

– Pågripelsen baserer seg på en hemmeligstemplet tiltale tatt ut av statsadvokatene i det sørlige distriktet i New York, sier den føderale statsadvokaten Damian Williams i en uttalelse.

Bankman-Fried har vært under etterforskning av justisdepartementet i USA og myndighetene på Bahamas etter at selskapet hans, som var verdsatt til 32 milliarder dollar, begjærte seg konkurs 11. november.

Milliarder forsvunnet

Bankman-Fried trakk seg som direktør samtidig som kryptobørsen FTX i forrige måned søkte om konkursbeskyttelse i USA.

Det viste seg at 662 millioner dollar, over 6,5 milliarder kroner, på mystisk vis forsvant fra FTX etter at konkurssøknaden var levert inn. Dette er til tross for at myndighetene på Bahamas, der selskapet har sitt hovedkontor, hadde frosset alle verdier i selskapet.

Opplysningene om de forsvunne milliardene kommer fra selskapets juridiske rådgivere i USA, men det er ikke klart hvor pengene har tatt veien eller hvem som står bak.

Myndighetene på Bahamas sier Bankman-Fried ble pågrepet etter at amerikanske påtalemyndigheter tok ut siktelse. De venter at USA vil kreve ham utlevert.

Uklar kobling

Begynnelsen på slutten for FTX var da det nylig ble oppdaget at Bankman-Fried hadde et annet selskap, Alameda, som hadde uklar kobling til FTX, blant annet gjennom oppkjøp av kryptovalutaen FTT.

Det fikk konkurrenten Binance til å kvitte seg med hele sin beholdning av FTT, verdt nærmere 5 milliarder kroner. Andre kunder fulgte etter, og FTX fikk derfor store problemer med likviditeten.

Tirsdag tilbød Binance seg å overta FTX for en brøkdel av det selskapet en gang ble verdsatt til, men tilbudet ble kort tid etter trukket tilbake med kommentaren «problemet er utenfor vår kontroll og umulig å løse».

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.