EU har mye å henge fingrene i om dagen. EU-president Charles Michel og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen mottar Erdogan i Brussel 9. mars. Foto: John Thys/Reuters/Scanpix

EU uttrykker misnøye med at USA stenger grensene for reisende fra Europa. Men det er uklart hvilke tiltak EU selv vil treffe.

 

EU kritiserer amerikansk vedtak om innreiseforbud

EU er kritisk til at USA vedtok innreiseforbud for utlendinger som har vært i Europa, uten å snakke med EU først.

«Koronaviruset er en global krise, den er ikke begrenset til noe kontinent og krever samarbeid i stedet for unilaterale tiltak», heter det i en felles uttalelse fra EU-president Charles Michel og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

USAs president Donald Trump kunngjorde onsdag et innreiseforbud i 30 dager for alle som har vært i et av Schengen-landene de siste 14 dagene. Forbudet gjelder dermed de fleste EU-land, pluss Norge. Det omfatter ikke nylig utmeldte Storbritannia.

Amerikanske borgere, personer med permanent opphold og foreldre og ektefeller er unntatt fra forbudet. Alle andre fikk to dager på seg, ettersom forbudet trer i kraft natt til lørdag.

Von der Leyen og Michel sier EU misliker at USA vedtok forbudet på egen hånd, uten å snakke med andre først. De gjentar samtidig at EU tar grep for å begrense spredningen av viruset.

Trump innførte opprinnelig innreiseforbud fra Kina på et tidspunkt da Kina var epidemiens sentrum. Nå er det blant annet EU-land som har mange smittede. USA forsøker å begrense smittefaren.

Eller som Raymond Johansen kommenterte:

Raymond Johansen etterlyser strengere flyplasskontroll

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener nasjonale myndigheter må vurdere strengere tiltak for passasjerer på fly som lander på Gardermoen.

Byrådslederen sendte en skarp utfordring til regjeringen da han møtte pressen torsdag for å oppdatere om de nye tiltakene kommunen nå innfører for å hindre smittespredning i hovedstaden.

– På Oslo lufthavn har det i dag landet fly fra New York, Riga, München, Istanbul, Paris, Lisboa, Zürich, Moskva, Frankfurt, Brussel, Doha, Helsinki, London, bare for å nevne noe. Blir de som lander fra områder med koronautbrudd, testet? Vurderes det å stenge Oslo lufthavn for flytrafikk fra disse områdene? spurte han.

Johansens bekymring er at flypassasjerer kan bære med seg smitte til hovedstaden hver eneste dag, uten at noen vet det.

– Det er en potensielt stor smittekilde som vi ikke har kontroll på, sier byrådslederen til NTB.

Trump hadde den samme bekymring og stengte grensene.

 

Kjøp T-skjorten her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.