Makten glipper ut av hendene på byråkratiet og den politiske ledelse i Brussel. Først i uken var det Erdogan, så medlemsland som ikke ville lytte, men tok skjeen i egen hånd og stengte grensene. Det kan nesten virke som om EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og presidenten for Ministerrådet, Charles Michel, har resignert. Foto: Francois Lenoir/Reuters/Scanpix

Syv timer før Mette Frederiksen varslet at Danmark stenger grensene lørdag kl 1200, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen at et slikt tiltak var noe man måtte unngå.

»Generelle indrejseforbud bliver ikke et opfattet som det mest effektive af WHO (verdenssundhedsorganisationen, red.). Derudover har det en social og økonomisk slagside, det forstyrrer folks liv og forretninger på tværs af grænserne,« sagde Ursula von der Leyen.

»Med andre ord: Ethver skridt, der bliver taget, må have de rette proportioner,« slog hun fast.

Den danske regjering brød seg ikke om henstillingen.

Danmark var det første EU-land som varslet at det ville stenge grensen. Polen og Tsjekkia fulgte etter.

Von der Leyen ville heller at man styrket helsesjekk av tilreisende. Hvor er ressursene til det? De er bundet opp til å ta seg av syke og utsatte.

Kommissionen arbeider langsomt. Den ville vente til over helgen med å komme med anvisninger på styrket helsesjekk.

Kommissionen vil mandag præsentere retningslinjer til, hvordan medlemslandene kan gennemføre helbredstjek ved deres grænser.

Så god tid har ikke myndigheter som har coronaen bokstavelig talt pustende i nakken.

Von der Leyen bekrefter inntrykket av et EU-byråkrati som lever fjernt fra folks virkelighet.

Brussel vil at medlemslandene skal samordne sine tiltak.

»Hvis et tiltag skal være effektivt, skal det være koordineret på EU-plan. Medlemslande – især de, som er naboer – er nødt til at arbejde tæt sammen,« sagde Ursula von der Leyen.

Danmark varslet Tyskland og Sverige. Men Brussel fikk først beskjed fredag kveld.

EU sentralt var sur på Trump da han stengte luftfarten fra Europa, nå gjorde et medlemsland noe unilateralt.

Flere land er på vei i samme retning. Først stenger man ned landet innenlands, det var Italia det første landet som gjorde. Norge har også gjort det. Danmark ble det første som tok neste skritt: Stengte grenser.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.