Kommentar

Mette Frederiksen har nettopp varslet at Danmarks grenser vil stenges fra lørdag kl. 12.00. Foreløpig for en måned. Noe tilsvarende har aldri skjedd i fredstid. Foto: Martin Sylvest/Ritzau/Scanpix

Ingen så dette komme. De tiltak som er iverksatt i Danmark, Polen og Tsjekkia, med stengte grenser og avvisning av utlendinger, er et så stort skritt at det for bare kort tid siden ville vært regnet som umulig.

Koronaen har gjenopplivet nasjonalstaten ved å gi lederne et sjokk.

Vi kan diskutere klokskapen i de radikale tiltakene. De er uansett et faktum.

Når sosialdemokrat og byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, sier «se til våre kamerater i Danmark» og kritiserer 32 thailendere som fikk «labbe inn i Norge», er dette uttrykk for en mental revolusjon. Raymond ville for bare kort tid siden kalt dette den verste høyrepopulisme. Nå får han ikke stengt grensene fort nok.

Ingen nevner ordet Schengen.

Under folkevandringene i 2015 likte Brussel dårlig at land som Danmark og Sverige innførte grensekontroll. Åpne grenser er en hellig ku.

Nå hører man ikke et knyst.

Koronaen klarte noe som halvannen million migranter og flyktninger ikke klarte. Kanskje fordi et virus er upolitisk. Det er lov å vedta drakoniske tiltak for å bekjempe et virus.

Men hensikten er å beskytte liv. De innfødtes liv. Utlendinger avvises.

Først sier man at alle dansker skal reise hjem, og at ingen skal reise ut:

Alle danskere, som opholder sig i udlandet, skal desuden rejse hjem, og Udenrigsministeriet har taget skridt til at fraråde alle rejser til hele verden, som ikke er absolut nødvendige.

Deretter vil man nekte adgang til riket for utlendinger uten «anerkjennelsesverdig» formål.

Vi måtte gni oss i øynene når vi leste hva politiledelsen i Danmark sa: Fra klokken 12 lørdag blir det kø ved grensen. Tilreisende vil bli avvist. Det vil bli kø den første tiden, til budskapet synker inn. Hva er anerkjennelsesverdige formål? ble det spurt. – Dét er tollvesenet og politiet vant til å vurdere, ble det svart.

EU forstår faren:

Syv timer før Mette Frederiksen lukkede Danmark, advarede EU mod netop det
Den danske regering vil lukke grænserne for udlændinge i kampen mod coronavirussen. Det er i direkte strid med, hvad EU-Kommissionen netop har anbefalet.

Men Ursula von der Leyens anbefalinger er vage og kraftløse. Hun ville at medlemslandene skulle trappe opp den medisinske kontrollen på innfartspunktene. Alle vet at det er uoverkommelig i en krisesituasjon hvor alt mannskap er mobilisert innad.

Går Mette Frederiksen for langt?

Berlingske konstaterer: Ledere blir sjelden straffet for å gå for langt, men nesten alltid for å gjøre for lite for sent.

Ironisk nok er det landet som gikk ut av EU som er senest med å innføre restriksjoner på folkeansamlinger. Fredag var det fotballkamper med 50.000 mennesker i England. Men ting tyder på at det ikke vil vare lenge.

Vil utviklingen kunne reverseres tilbake til overnasjonalt nivå og åpne grenser?

Neppe. Koronaen har fått politikerne til å gjøre noe de har strittet imot: Lukke grensene. De turde ikke annet.

Maktbalansen har tippet i nasjonalstatens favør, og det skal bli svært vanskelig for Brussel å vinne overtaket tilbake. Det vil fremstå som tydelig at åpne grenser er et maktinstrument for å tjene Brussel – ikke dansker eller nordmenn. Og det kommer befolkningen til å avvise.

Danmark eller Norge er ikke til for Brussels skyld, vil være konklusjonen.

 

Hvis du setter pris på et uavhengig, selvstendig medium, er valget enkelt:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: