Ikke helt i takt med sine skandinaviske søsterpartier: Danmarks sosialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen (midten). Foto: Terje Pedersen / NTB.

I Danmark skal flere hundre syriske asylsøkere sendes hjem i nær fremtid. Det er helt som det skal være, ifølge landets statsminister. Hun mener det er både logisk og åpenbart.

Danmark har i likhet med andre skandinaviske land tatt imot et stort antall syrere som nå oppholder seg i landet. Men i motsetning til det som skjer i Sverige og Norge, ønsker danske myndigheter å sende flest mulig av disse asylsøkerne tilbake dit de kommer fra.

Ikke minst er dette et mål for den danske statsminister Mette Frederiksen (S). Hun mener det er det eneste naturlige å gjøre.
Jyllandsposten har omtalt saken:

Flere hundrede syriske flygtninge står til at få ophævet deres opholdstilladelse og blive sendt tilbage til Syrien de kommende måneder.

Det er helt, som det skal være, siger statsminister Mette Frederiksen (S) i Folketinget tirsdag.

Beslutningen begrunnes med at forholdene i Syria nå tilsier at det er trygt å reise hjem igjen. Dermed er det ingen grunn til at disse menneskene skal forbli i Danmark.

Danmark har vurderet, at flere områder omkring Syriens hovedstad nu er sikre nok til, at flygtninge kan vende hjem. Og derfor får syrere fra disse områder ophævet deres opholdstilladelse, skriver Jyllands-Posten.

Når statsminister Frederiksen blir spurt direkte om tilbakesendingen, er hun klar i sitt svar:

Tirsdag spørger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, om hun er enig i, at flygtninge skal sendes tilbage, hvis deres hjemstavn vurderes sikker.

– Jeg deler fuldstændigt analysen. Og jeg mener, at den er lige så logisk, som den er åbenbar.

Hun presiserer sitt standpunkt:

– Er man flygtning, så er det, fordi man har et beskyttelsesbehov. Og falder det behov bort, fordi man ikke er individuelt forfulgt eller der ikke er generelle forhold, der tilsiger beskyttelse, så skal man selvfølgeligt vende tilbage til det land, man kommer fra, siger statsministeren og fortsætter:

– Det burde have været grundlaget for dansk flygtningepolitik fra starten.

Mette Frederiksen får støtte av blant annet partiet Venstre:

I debatten i Folketinget støtter Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, op om, at syrerne skal hjem.

– Da vi debatterede paradigmeskiftet under den sidste regering, talte vi om en situation som denne her. Hvor der vil være mennesker, der får at vide, at det er på tide at drage hjem.

Han lar seg ikke rokke av at det også i Danmark er diverse aksjonister som krever at syrerne får bli:

– Og så ville der komme fakkeloptog og alle eksemplerne på super velintegrerede flygtninge, der har taget Danmark til sig, siger Jakob Ellemann-Jensen.

– Der kiggede vi på hinanden og sagde: Det må være sådan, at reglerne gælder, og at vi står inde for princippet. Det var vi enige om dengang. Det er vi stadigvæk.

Det knytter seg foreløpig noen praktiske problemer til selve utsendelsen. De aktuelle personene vil inntil videre bli plassert i egne utreisesentre i stedet for å ferdes fritt omkring i det danske samfunnet.

Danmark samarbejder ikke med Syriens styre under præsident Bashar al-Assad. Derfor kan den faktiske hjemsendelse ikke ske og personer, hvis opholdstilladelse er inddraget, vil skulle sidde i udrejsecentre.

Mange nordmenn vil stusse over at Mette Frederiksen faktisk er sosialdemokrat, i likhet med det norske Arbeiderpartiet og svenske Socialdemokraterna. De tre skandinaviske søsterpartiene står temmelig langt fra hverandre i denne saken.

Mange nordmenn ville trolig ønsket seg en Arbeiderparti-leder med samme innstilling som den danske statsministeren.

Viktige bøker fra Document Forlag:  

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.