Nytt

Udlændingestyrelsens lokaler i København. Foto: Google Maps.

Danske utlendingsmyndigheter skal vurdere om situasjonen i Syria nå er egnet til å sende flyktninger i retur, og i Folketinget åpner partier både til høyre og venstre i så fall for å sende syrere hjem, skriver Politiken.

Onsdag skulle ankeinstansen Flygtningenævnet, som tilsvarer den norske Utlendingsnemnda, drøfte forholdene i Syria, og deretter skal Udlændingestyrelsen, som tilsvarer Utlendingsdirektoratet, avgjøre om etatens praksis skal endres, opplyser den danske avisen.

I en ny rapport fra Udlændingestyrelsen står det at sikkerhetssituasjonen omkring Syrias hovedstad Damaskus er «markant forbedret».

I en Ritzau-melding som er offentliggjort av Danmarks Radio (DR), heter det:

For første gang siden 2013 vurderer Udlændingestyrelsen ikke, at situationen alle steder i Syrien giver krav på midlertidig beskyttelsesstatus for asylsøgere.

Dette kan også få konsekvenser for syrere som allerede er i Danmark.

Til Politiken sier den rød-grønne Enhedslistens utlendigspolitiske talsmann Søren Søndergaard:

»Det er klart, at hvis folk er kommet hertil og har fået ophold med den begrundelse, at der i den by, de var i, fløj granater omkring hovedet på dem, og det kan dokumenteres, at den by er ganske fredelig i dag, så er det klart, at det opholdsgrundlag er forsvundet«, siger han.

Også talspersoner for Liberal Alliance og de konservative tar til orde for at syrere vender hjem til områder som er trygge. «Rapporten bør benyttes til å inndra oppholdstillatelser», uttaler Dansk Folkepartis Martin Henriksen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.