En gruppe asylsøkere går langs en motorvei ved Padborg på Sør-Jylland i Danmark den 9. september 2015. Foto: Martin Lehmann / AP / POLFOTO via NTB.

Danske myndigheter har siden 2019 mottatt nærmere 600 anmodninger fra andre EU-land om retur av syriske borgere som har reist ut av Danmark.

Det går frem av dokumenter fra den danske Udlændingestyrelsen som Politiken har fått innsikt i, skriver Berlingske.

Syrerne det er tale om, forlater Danmark for å søke asyl i andre EU-stater. Bakgrunnen er den danske politikken for hjemsendelse av syrere til de delene av Syria – fremfor alt Damaskus – der danske myndigheter mener det er trygt å returnere for personer som ikke er personlig forfulgt.

Dansk asylpolitikk har en avskrekkende effekt, kommenterer en jusprofessor:

Politikens journalister har talt med juraprofessor Thomas Gammeltoft-Hansen, der kalder antallet af anmodninger fra de andre EU-lande for »ret stort«.

»Det bekræfter, at Danmarks asylpolitik har en indirekte afskrækkelseseffekt. Det vil sige, at ved at stramme reglerne herhjemme forsøger vi ligesom at presse asylansøgere videre til andre lande. Men det rammer så også nogle, som er kommet ind i det danske asylsystem,« siger han.

Sekundærmigrasjonen internt i EU handler altså om mer enn asylanter i søreuropeiske land som søker seg nordover, om enn dimensjonene i Danmark er mindre.

Rundt 50.000 personer som har fått beskyttelse i Hellas, har i løpet av de siste to årene søkt asyl i Tyskland, som på grunn av flere rettsavgjørelser ikke kan tvangsreturnere migranter til Hellas, da forholdene etter tyske domstolers oppfatning er for dårlige der til lands.

Asylanter i Danmark lider ingen materiell nød av den typen tyske dommere har lagt til grunn for å sette bom for tvangsreturer, men retur til Danmark er heller ikke nødvendigvis automatisk.

Politiken skriver:

Mange syrere, også nogle, der ikke er i fare for at miste opholdstilladelsen, er så usikre på deres fremtid, at de tager flugten fra Danmark. EU-regler betyder, at de skal sendes retur til Danmark. Flere EU-lande er dog i tvivl om, hvorvidt Danmark lever op til EU-reglerne, og tilbagesendelserne er i nogle tilfælde sat på hold.

Erfaringer fra Tyskland tyder på at også den forholdsvis lille gruppen av asylanter som besluttes tvangsreturnert, i praksis ofte ikke blir det likevel – hva enten det skyldes treghet i systemet eller at migrantene det gjelder, går under jorden.

 

Slik ble Hellas asylsøkernes innfallsport til Tyskland

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.