Migranter som befant seg i en lekk seilbåt i Egeerhavet, er blitt eskortert til den greske øya Mykonos den 19. juni 2022. Foto: Hellas’ kystvakt via AP / NTB.

Da tyske domstoler i fjor fastslo at livsvilkårene for asylsøkere i Hellas var uakseptable, øynet greske myndigheter muligheten til å eksportere asylsøkere til Tyskland. Fersk asylstatistikk viser at grekerne lyktes med det.

Det var i januar 2021 at en administrativ domstol i Tyskland for første gang satte ned foten for retur til Hellas av asylsøkere som allerede hadde fått innvilget opphold av greske myndigheter fordi forholdene for migranter i Hellas i henhold til domstolen ikke var tilfredsstillende.

Asylsøkere i Hellas som så sitt snitt til å utnytte situasjonen, kastet ikke bort tiden:

Før februar 2021 var omme, hadde 2100 migranter med asylstatus i Hellas reist til Tyskland for å søke asyl der, noe tyske myndigheter reagerte på med «irritasjon». Ikke desto mindre økte trafikken, og innen utgangen av juni 2022 var tallet steget til nesten 50.000.

Nå viser fersk asylstatistikk fra Tyskland som Welt am Sonntag har fått tilgang til, at asylsøkernes strategi er vellykket:

I første halvår av 2022 behandlet tyske myndigheter 15.200 asylsøknader fra personer som allerede hadde fått opphold i Hellas, og i 88 prosent av tilfellene fikk asylsøkerne beskyttelse i Tyskland også – de fleste av dem syrere, afghanere og irakere.

Tyskland har prøvd flere ganger å finne en politisk løsning med Hellas for å unngå denne utnyttelsen. Forsøkene var forgjeves, for grekerne så sjansen til å la tyskerne tape svarteperspillet.

Den tyske regjeringen bad først Hellas om å forbedre forholdene for personer som hadde fått beskyttelse der til lands, men til ingen nytte. For hvor mye penger ønsket Hellas å bruke på utlendinger etter oppfordring fra Tyskland, som ikke hadde opptrådt generøst med grekerne under finanskrisen?

Angeliki Dimitriadi fra tenketanken Eliamep beskrev nylig betingelsene på denne måten: «I det øyeblikket noen får asyl her i Hellas, er staten ferdig med dem. Man er overlatt til seg selv», sa migrasjonsforskeren. Den finansielle støtte opphører, og man mister plassen i asylmottaket.

Noe senere i 2021 tilbød Tysklands regjering Hellas å betale for innkvartering av asylanter, om nødvendig i hoteller, men igjen sa Hellas nei: Det gikk ikke an å tilby utlendinger velferdstjenester som grekere med lignende behov ikke kan få.

Da den tyske utenriksminister Annalena Baerbock var på offisielt besøk til Athen sist torsdag, avfeide den greske migrasjonsminister Notis Mitarachi at denne sekundærmigrasjonen var noe problem. Folk drar logisk nok dit hvor de får mest velferd, sa han til Die Welt under besøket.

Faktum er at Tyskland i praksis har gitt opp å forhindre denne tilstrømningen fra Hellas. Asylantene har i realiteten fri bevegelsesfrihet i EU, men ingen vil innrømme det offisielt, kommenterer Dimitriadi.

Konsekvensene er lette å se:

Hellas unngår den demografiske omveltningen som pågår for fullt i Tyskland, og landets opprinnelige befolkning forblir mer homogen enn det som nå er vanlig i de store landene i Vest-Europa. Demografisk blir Hellas dermed mer å sammenligne med EU-landene i Øst-Europa, mens Tyskland – for å låne tittelen på Thilo Sarrazins bestselger fra 2010 – avskaffer seg selv.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.