Migranter som er blitt hjemløse etter den påsatte brannen i Moria-leiren på Lesbos, protesterer mot forholdene der, og ber Tyskland om hjelp den 11. september 2020. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB.

2100 migranter som har fått flyktningestatus i Hellas, har i løpet av årets to første måneder søkt asyl i Tyskland, opplyser den føderale tyske migrasjons- og flyktningetaten (BAMF) til Die Welt.

Ulovlig remigrasjon av asylanter fra Hellas til Tyskland har pågått i flere år, men fenomenet er økende, og personene det gjelder, blir stort sett igjen i Tyskland uavhengig av hvordan det går med asylsøknaden der, skriver den tyske avisen.

Ifølge opplysninger fra BAMF ble det i 2020 fastslått at 7100 asylsøkere allerede var blitt anerkjent som berettiget til beskyttelse av som greske myndigheter. Likevel blir de ikke returnert. Søknadene deres blir ikke behandlet.

Kun fire urettmessige asylsøkere ble returnert til Hellas fra Tyskland i 2020 fordi tyske myndigheter ikke prioriterer slike utsendelser. Oppgaven kompliseres også av at en administrativ domstol i Nordrhein-Westfalen nylig satte foten ned for slike returer fordi asylsøkerne ifølge retten risikerer «inhuman og nedverdigende behandling» i Hellas. Det er også vanskelig å finne arbeid der til lands.

«Med denne rettsavgjørelsen har det oppstått en ny betydelig pull-faktor», sier det føderale politiet til Welt am Sonntag.

Noen av asylsøkerne flyr direkte til Tyskland, mens andre flyr til Warszawa og krysser grensen til Tyskland fra Polen, opplyser politiet.

Anerkjente flyktninger kan lovlig dra som turister i 90 dager til en annen EU-stat, men tyske myndigheter har ikke foretatt seg noe for å unngå misbruk av adgangen.

Sekundærmigrasjonen er akilleshælen til Europas felles asylsystem, kommenterer det fridemokratiske partiet FDPs migrasjonspolitiske talskvinne Linda Teuteberg.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.