Nytt

Den tyske delstaten Bayern planlegger å sende flere titalls migranter med fly til Italia i kraft av Dublin-reglene – det opplyser kilder ved flyplassen i München til DPA, skriver Die Welt.

Det skal altså handle om personer som er kommet til Tyskland etter først å ha vært registrert i Italia, hvor Dublin-avtalene dermed tilsier at asylsøknadene deres skal behandles. Slike returer har pågått rutinemessig på individuell basis, hvor tilbakesendingen foregår på vanlige rutefly med ledsagende politi, men det er første gang det planlegges retur i større grupper, kanskje allerede mandag.

Bayerske myndigheter ønsker tilsynelatende ikke noen oppmerksomhet om planene, og bekrefter dem ikke overfor den tyske avisen, men svarer heller svevende:

En talsmann for den bayerske etaten for asyl og tilbakesendelse sier: «Det skal ikke gå noe eget charterfly denne uken.»

En charterflyvning skal derimot være planlagt den 17. oktober.

Flere av migrantene det er tale om, skal være fra Nigeria, som det ofte viser seg vanskelig å returnere migranter til – i likhet med andre land i Afrika sør for Sahara.

Det er uklart om det foreligger noen avtale mellom Tyskland og Italia om tilbakesendingen, men den italienske innenriksminister Matteo Salvini stiller seg fullstendig avvisende til planene. Salvini vil om nødvendig stenge flyplassene for å hindre slike tilbakesendelser, slik havnene allerede er blitt stengt for migrantbåter.

Matteo Salvini. Foto: Tony Gentile / Reuters / Scanpix.

Corriere della Sera skriver:

«Hvis noen i Berlin eller Brussel tror de kan dumpe flere titalls migranter i Italia med charterfly uten tillatelse, skal de vite at det ikke kommer til å være noen flyplasser tilgjengelige. Vi kommer til å stenge flyplassene slik vi allerede har stengt havnene», sier innenriksminister Matteo Salvini

Ifølge Milano-avisens informasjoner er den første flyvningen planlagt førstkommende torsdag til Fiumicino-flyplassen i Roma.

Etter seks måneder i land nummer to er det etter reglene for sent å sende migranter tilbake til land nummer én, skriver Die Welt. Det er således grunn til å tro at delstatsmyndighetene i Bayern har hastverk med utsendelsene for å unngå at asylsøknadene behandles i Tyskland.

Dersom Salvini lykkes i å helle nok sand i det politiske og administrative maskineriet mellom Tyskland og Italia til å forsinke prosessen en smule, vil sannsynligvis førstnevnte dermed bli sittende igjen med flere migranter enn de hadde håpet på.

Hvor mye dette isolert sett forandrer i lengden, er vanskelig å vurdere. Men Salvini viser nok en gang at han er en handlingens mann, som heller ikke går av veien for å påføre Tyskland og EU kraftige politiske rystelser.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Les også