– Selvfølgelig skal syrene reise hjem, slår Danmarks sosialdemokratiske innvandringsminister Mattias Tesfaye fast.

Danmark vil sende hjem syrere som kom til landet under flyktningkrisen, og fremskynder nå revurderingen av 900 asylsaker, opplyser den danske regjeringen i en pressemelding.

– Selvfølgelig [skal de] rejse hjem, når forholdene i Syrien tillader det, sier udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

I første omgang dreier det seg om flyktinger fra Damaskusprovinsen. Det danske Flygtningenævnet slo i desember fast at situasjonen i Syrias hovedstad og den omkringliggende provinsen ikke lenger er så alvorlig at det er grunn til å forlenge tidligere utstedte oppholdstillatelser for syriere fra den provinsen.

I maj og juni i år har Flygtningenævnet truffet de første fem afgørelser om, at syrere fra Damaskus ikke har behov for beskyttelse og skal udrejse af landet.

Derfor har udlændinge- og integrationsministeren besluttet, at Udlændingestyrelsen skal begynde at gennemgå en række opholdstilladelser, som er givet til personer fra Damaskus. Styrelsen skal vurdere, om der er grundlag for at inddrage tilladelserne. Det gælder for personer, der på baggrund af de generelle forhold i landet har fået beskyttelse efter udlændingelovens § 7, stk. 2 eller 3.

Den sosialdemokratiske innvandringsstatsråden Mattias Tesfaye er krystallklar:

– Sidste år vendte næsten 100.000 flygtninge hjem til Syrien fra nærområderne. Deres landsmænd, der har fået beskyttelse i Europa, skal selvfølgelig også rejse hjem, når forholdene i Syrien tillader det.

Statsråden skrur nå opp tempoet og fremskynder Udlændingestyrelsens saksbehandling.

– Vi står klar med en ganske stor pose hjemrejsepenge til dem, der skal tilbage og genopbygge deres tilværelse i Syrien, sier Tesfaye.

Gjennom en screeningprosess er i første omgang 900 allerede avgjorte asylsaker plukket ut for revurdering. Mesteparten av dem ventes å kunne avgøres før årsskiftet.

Det var i fjor flere syrere som utvandret fra Danmark enn som innvandret. 886 syrere emigrerte, mens 563 immigrerte. 100 av dem dro etter å ha søkt støtte.

I 2019 valgte 100 syrere – både flygtninge og indvandrere – at vende hjem til Syrien med støtte efter repatrieringsloven. Antallet af syrere, der repatrierede med støtte efter repatrieringsloven, udgjorde således kun en mindre andel af det samlede antal udvandrede.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.