Sakset/Fra hofta

800 somaliske flyktninger risikerer å få inndratt oppholdstillatelsen og bli sendt hjem. Det skjer etter at Udlændingestyrelsen (dansk UDI) har iverksatt en svært omfattende gjenåpning av tidligere tildelte oppholdstillatelser skriver Politiken.

German federal police officers prepare Germany's first group deportation of some 50 rejected Afghan asylum seekers in line with an agreement with Kabul, at Frankfurt Rhein-Main Airport, Germany, December 14, 2016. REUTERS/Ralph Orlowski

Illustrasjonsbilde. Retur av afghanske migranter fra Tyskland i desember 2016. Foto: Reuters/Ralph Orlowski

Foreløpig har fire somaliere fått inndratt oppholdstillatelsen sin. De må hjem til Somalia innen en måned, selv om FN mener at det er livsfarlig.

Inddragelserne sker, på trods af at adskillige rapporter og flere organisationer advarer mod at sende somaliere hjem.

Blandt andet er FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, stærkt kritisk og mener, at de pågældendes liv kan være i fare.

– Sikkerhedssituationen i Somalia er stadig omskiftelig, og civile er fortsat i alvorlig grad påvirket af vold og konflikt. Der rapporteres om drab, udbredt seksuel- og kønsbaseret vold samt tvangsrekruttering af børn, skriver UNHCR i en mail til Politiken.

En lovendring i 2015 gjør det mulig å inndra oppholdstillatelser når situasjonen i hjemlandet er bedret. Og danske utlendingsmyndigheter mener at sikkerhetssituasjonen i Somalia er forbedret siden de fikk opphold i Danmark. Loven gjelder uansett om situasjonen fortsatt er alvorlig og uforutsigbar.

Det skjer på tross av at både danske myndigheter og UNHCR advarer om svært usikre forhold i Somalia. Politiken siterer også en forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier som kaller beslutningen «farlig» og «helt sort».

– Man risikerer at sende dem tilbage til at blive slået ihjel. Og de danske myndigheder har ikke mulighed for at følge dem og vide, hvad der rent faktisk sker, siger han til Politiken.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger, at hun er «opmærksom på kritikken fra UNHCR»

– Men at en person på et tidspunkt har fået prædikatet flygtning, er efter regeringens mening absolut ikke det samme, som at man for tid og evighed skal være i Danmark, skriver hun i en mail til Politiken.

Socialdemokratiet, der som regeringsparti 2015 var med til at gennemføre lovændringen, bakker op om regeringens linje.

– Der kommer så mange flygtninge, der vitterligt flygter fra død og ødelæggelse, at det er vigtigt, at alle disponible ressourcer går til at hjælpe dem og ikke folk, der måske ikke længere har behovet, skriver udlændingeordfører Dan Jørgensen i en kommentar til Ritzau.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen er fortørnet over at kun fire somaliere hittil har fått beskjed om å vende nesen hjem:

»Når man lægger op til, at fire skal have inddraget deres opholdstilladelse, så er det jo et uforskammet lavt antal. Danmark kan ikke vente på, at der kommer fred i Somalia, Syrien eller Irak, før vi begynder at sende folk hjem. For så kommer de aldrig hjem. Jeg stiller mig uforstående overfor, at der ikke sendes flere hjem,« siger han til Ritzau.

Politiken