Også i Danmark gjærer Marrakesh-avtalen. Dansk Folkeparti er støtteparti for regjeringen, men liker ikke at Danmark skal tilslutte seg.

Lars Løkke Rasmussen fikk spørsmål om avtalen i Folketingets spørretime tirsdag og kunne berolige: Avtalen får ingen betydning for tilstrømmingen av innvandrere til Danmark. Den er helt uforpliktende.

»Jeg kunne ikke drømme om at lokke Danmark ind i et projekt, der svækker vores mulighed for at føre den stramme udlændingepolitik, vi fører i Danmark,« lød det fra Lars Løkke Rasmussen, der samtidig afviste Dansk Folkepartis bekymring om, at FN-pagten vil betyde øget migration til Danmark.

Løkke Rasmussen forsøker å selge avtalen som at den vil forbedre muligheten for retur. Men han bruker et upresist ord: forbedre. I forhold til hva? er spørsmålet.

Det er »ikke noget perfekt papir«, men det vil forbedre Danmarks muligheder for at sende afviste asylsøgere hjem. (…)

»Der skabes ingen forpligtigelse til at åbne op for mere migration,« sagde han.

Det lyder merkelig at Danmark og Norge skal undertegne en avtale hvis den ikke forplikter til noe. Løkke Rasmussen skisserer selv hvem den forplikter:

Bl.a. indeholder pagten en hensigt om ligestilling af rettigheder for flygtninge og såkaldte særligt sårbare migranter samt at »eliminere alle former for diskrimination, fordømme og modgå racistiske ytringer, handlinger og manifestationer« og undgå offentlig finansiering af medier, der systematisk udbreder intolerance over for migranter. Ligeledes en hensigt om, at det skal være lettere at hjemsende migranter.

Her gjentas avtalens essens: Migranter skal gis rettsgarantier på linje med flyktninger. Siden migrantene kun går en vei betyr det at Vesten forplikter seg til å gi migranter flere rettigheter. Dermed blir det vanskeligere å returnere dem.

Løkke Rasmussen er såret og vonbroten over de sterke reaksjonene på Marrakesh:

Ifølge statsministeren florerer der på især sociale medier »nogle ret sort/hvide udlægninger« af, hvad migrationsaftalen indebærer og af påstande om, at han »er landsforræder og nu vil åbne Danmark, og at hele Afrika bare kan komme«.

Men Løkke Rasmussen røper at han ikke forstår at den politiske vinden har snudd. Folk husker 2015 og de er kjent med befolkningsprognosene for Afrika. Hvordan kan da Europa underskrive en avtale som gir migrantene flere rettigheter?

Det svarer hverken Erna Solberg eller Lars Løkke på.

Både Dansk Folkeparti og Naser Khader, innvandringspolitisk talsmann for de Konservative, har oppfordret regjeringen til ikke å underskrive.

Herhjemme har Dansk Folkeparti direkte opfordret Løkke til ikke at tilslutte sig aftalen, mens udlændingeordfører Naser Khader (K) også åbent har talt imod. Dansk Folkeparti har senest meldt deres bekymring i de igangværende forhandlinger om finanslov og udlændingestramninger.

Dansk Folkeparti er i samme situasjon som Fremskrittspartiet: De støtter eller sitter i en regjering som svikter dem på velgernes kjerneområde. Det har de ikke råd til.

»Det vil være i direkte modstrid med alle de udlændingepolitiske stramninger, som DF og regeringen i fællesskab har gennemført siden valget i 2015. Og det vil være i lodret strid med det paradigmeskift i indvandringspolitikken, som vi netop i disse dage sidder og forhandler med regeringen om,« lød det i sidste uge fra Kristian Thulesen Dahl i partiformandens nyhedsbrev.

Også Socialdemokratiets Mette Frederiksen reiser spørsmål om avtalen, men hun konkluderer ikke.

Løkke Rasmussen selger en Merkel-linje: Han beroliger befolkningen og sier den ikke har noen grunn til å uroe seg. Men alle som kan lese ser at det er god grunn til bekymring, særlig hvis man husker 2015.

Løkke afviser bekymringen. Ifølge ham vil migrantaftalen være til gavn for Danmark, fordi den vil gøre det lettere at hjemsende migranter til eksempelvis afrikanske lande. Netop internationalt samarbejde er afgørende for, at Danmark kan hjemsende afviste udlændinge, som ikke selv vil rejse hjem, sagde han.

»Det mest interessante set med mine øjne er det forhold, at det slås fast, at de lande, hvor de illegale immigranter er, grundlæggende har pligt til at tage dem tilbage.«

Igjen ser det ut til at Løkke Rasmussen beroliger velgerne, bare for å føre en politikk som bekrefter deres verste antagelser. I det lange løp undergraver det all tillit, og politikerne har snart løpt linen ut.

 

 

 

 

Løkke hælder DF af brættet: Forsvarer omstridt FN-pagt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂