Danske medier som Politiken er like hatefull mot Inger Støjberg som norske har vært mot Sylvi Listhaug. Støjberg pynter juletreet med døde asylsøkere. For å komplisere bildet ytterligere: Støjberg er del av en pro-EU-regjering. Hun kan skjære i støtten til tolketjenester, men hun får ikke gjort noe med de åpne grensene og konvensjonene. Også Danmark undertegnet Marrakesh,. Detaljene skygger for hovedlinjene, som ligger fast.

Sylvi Listhaug og Jon Helgheim reiser til København for å lære av den danske regjering om innstramminger på innvandringsfeltet. Men de som hadde hatt mest behov for et Danmark-opphold er norske journalister.

Hvis norske medier hadde fulgt danske medier – et tasteklikk unna – ville de ikke tatt seg slike friheter som de gjør. NTBs Bibiana Piene har laget en forhåndssak:

Onsdag skal de møte utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg og besøke statistikkbyrået Danmarks Statistik.

– Støjberg er en av de aller fremste politikerne på dette område i Europa, sier Listhaug.

På hjemmebane har imidlertid Støjberg fått kraftig kritikk flere ganger, sist i februar på grunn av ulovlig atskillelse av unge asylpar. Saken har fått stor oppmerksomhet i Danmark.

NTB forteller ikke at det gjaldt en såkalt barnebrud. Støjberg bestemte at barneekteskap bryter med dansk lov og FNs barnekonvensjon, og derfor skulle de ikke leve som mann og kone.

Men danske jurister er hakket mer venstreorientert enn norske og støttet av venstresiden – partier som Enhedslisten og Radikale Venstre – kan de stikke kjepper i hjulene for Støjberg: Først saboterer man en politikk som følger landets lover. Dette gjør man ved spørre om statsråden har fulgt riktige prosedyrer, hvis ikke er vedtaket om adskillelse ugyldig. Deretter hjelper man paret med å anlegge sak.

Remaz-Alkayal og Alnour-Alwan

26-årige Alnour Alwan kom til Danmark med sin gravide barnebrud i 2015, og da børneægteskaber blev kritiseret af NGO’ere og stred imod FN’s børnekonvention, valgte integrationsminister Inger Støjberg at adskille mindreårige asylpar. Det nævnte par lagde sag an, og har netop fået tilkendt 20.000 kroner i godtgørelse, som de vil bruge på ‘kørekort og en lille bil’. Parret har fået asyl, og bor nu i ‘et lejet rødstenshus’. De er begge arbejdsløse, men Ritzau betragter det som en succeshistorie. Document.dk

Den «kritikken» NTB nevner er den samme venstreorienterte linje som de selv følger: Alt positivt som FrP eller Dansk Folkeparti måtte finne på, må vendes til noe negativt. Du får aldri vite hele storyen.

Norske medier følger hverken Danmark eller Sverige, bortsett fra klisjeer. Det gjør det lettere å holde fasaden på hjemmebane.

Den danske regjering la for ett år siden frem en 22.punktsplan for ghettoene. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt en nyttårstale der han sa det blir flere og flere hvite flekker på Danmarks-kartet, steder som ikke er Danmark.

Den samme talen kunne Erna Solberg også holdt: Det blir flere og flere steder som ikke er Norge.  Men Erna Solberg vil ikke gå med på en slik definisjon. Hun vil insisterer på at også disse stedene er Norge, det nye Norge, som er enda bedre enn det gamle.

Slik sprøyt sier de ikke i Danmark, og grunnen er delvis at det er umulig å lyve om et land som er så lite.

Debatten er friere i Danmark, men den politiske vinglingen gjelder både medier og politikere.

Det som mangler er politikere som viser virkelig lederskap.

Det er ett skritt frem – og to tilbake. Ja, Danmark fikk et maskeringsforbud. Men forbud mot hijaber i det offentlige skyter venstresiden ned.

Det er vedtatt et hundretall «stramminger», noe er enkeltvis bra, men det er på detaljnivå. Det meste er symbolsaker og den fellen synes FrP også å gå i: Man gjør vedtak som blåses opp som tegn på store fremskritt, mens politikken ligger fast og innvandringen bare øker, og med den utskiftningen av befolkningen.

Sylvi Listhaug smilte bredt da regjeringsplattformen med KrF ble presentert. Det var historiske innstramminger strålte hun. Samtidig hadde partiet nettopp gått med på å øke taket på kvoteflyktninger til 3000.

Den tiden er forbi hvor velgerne lar seg avspise med den slags.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂