Inger Støjberg er tilbake i dansk politikk med et nytt parti, Danmarksdemokratene. Hun har allerede fått 40.000 underskrifter, mer enn det dobbelte av de nødvendige 20.000. Støjberg er en real stemmesanker i Jylland. Nå får dansk politikk to sterke kvinner på høyre fløy: Pernille Vermund som leder av Nye Borgerlige og Støjberg.

Støjberg lover å senke skattene, alle skatter. Danmark har verdens høyeste skattetrykk. Innvandringen tærer på tilliten. Den koster danske skattebetalere 90 milliarder i året. Integreringen har spilt fallit og dermed krever skattebetalerne en justering. De vil ikke være med å betale for innbyggere som ikke vil bli danske.

Støjberg var innvandrings . og integreringsminister i Lars Løkke Rasmussens Venstre-regjering. Da syriske flyktninger strømmet til Danmark oppdaget man at det blant dem befant seg flere barnebruder. Barneekteskap er forbudt i Danmark. Støjberg ga beskjed om at parene skulle adskilles. Men gjorde en byråkratisk feil i selve prosdeyren og dermed fikk hennes fiender blod på tann: De startet en kampanje mot henne og mediene var ikke vonde å be.

Feilen var at hun ikke hadde fulgt menneskerettighetskonvensjonene som sier at parene må høres før de skilles. Dansk lov er altså relativ, dette fra et samfunn som har stått for beskyttelse av unge kvinner mot seksuell overmakt.

Det endte med riksrettssak, den tredje i Danmarkshistorien. Hennes eget parti Venstre sviktet henne og stemte for riksrett. Støjberg ble kastet til ulvene.

Det var en politisk rettssak. Det røde Danmark dømte en blå politiker. Man unngikk verdispørsmålet og konsentrerte seg om departemental prosedyre. I virkeligheten markerte rettssaken at det offisielle Danmark nå har slått inn på en linje der islam integreres i Danmark ved at danskene oppgir sin kultur, identitet og verdier.

Dansk politikk flyter. Dansk Folkeparti er bare en skygge av seg selv.  Støjberg er for mye av en systempolitiker til å passe inn i Nye Borgerlige. Kritiske stemmer minner om alt hun var med på: Sentralisering og byenes dominans over provinsen.

Men prosessen mot henne kan ha endret Støjberg. Hun er en smart politiker. Hun ser at alt er i bevegelse og at velgerne er på vandring.

Derfor har hennes nye parti også relevans for Norge: Her er det systempartiene som regjerer. Det politiske system er blitt en lukket krets. Derfor har velgerne ingen å stemme på hvis de ønsker en endring. Du har PDK og Demokratene. Men mediene slipper dem ikke og de har ikke karismatiske ledere som appellerer til folk og er sterkere enn medienes boikott. Det krever noen helt spesielle egenskaper å få det til.

Støjberg er dreven. Hun kjenner spillet. Unge talenter fra Dansk Folkeparti har allerede meldt overgang. Hvis hun leser det politiske spillet riktig og tør å henge bjella på katten kan hun lykkes. Hun har opplevd systemets makt på kroppen. Hun vet hva hun ble straffet for: For å ha forsvart Danmark.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.