Bildet: Leder av Socialdemokratiet, Mette Frederiksen.

Det danske Socialdemokratiet ved Mette Frederiksen har foretatt et valg som bør interessere norske politikere især: Partiet er på samme side som Venstre og Dansk Folkeparti i synet på innstramminger i innvandringspolitikken.

Det kommer ikke på tale å bli statsminister for en ny rød blokk, hvis ikke dette linjeskiftet respekterers. Det slo Mette Frederiksen fast på partikongressen lørdag. Innstrammingene er ikke til diskusjon.

Det sitter svært langt inne for Alternativet, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF å godta et slikt krav, men Frederiksen har sagt at så blir hun heller ikke statsminister.

Lørdag spurte hun rød blokk ut om de heller vil overlate innvandringsfeltet til Venstre, Danske Folkeparti og Nye Borgerlige, som alle ser ut til å komme inn i Folketinget, skal en tro målingene.

På klima, miljø og fordelingspolitikk kan vi samarbeide med venstresiden, sier Frederiksen. Hun kom med flere stikk til sin forgjenger Helle Thorning Schmidt: – Det blir ikke solgt ut danske firmaer til Goldman Sachs under min ledelese.

Det har skjedd en forandring i dansk politikk som er høyst relevant for Norge: De posisjoner som KrF og Venstre står for, er ved å gå ut på dato. Socialdemokratiet brøt med Radikale Venstre, et parti som innvandringspolitisk er helt ute på den radikale fløy.

I Norge er det fortsatt sentrumspolitikk å gå inn for økte kvoteflyktninger. Erna Solberg har sansen for dette, hvilket FrP vil være nødt for å nedlegge veto mot – ellers vil partiet simpelthen gå nedenom.

I Danmark har man erkjent at visse ting er utenfor diskusjon: Hvis hittidig tempo i innvandringen fortsetter, vil velferdsstaten kollapse. Norge kan peise på med oljepenger, men folk kommer til å miste forståelsen for hvorfor de egentlig betaler skatt.

Det har Socialdemokratiet innsett, og følgelig lagt om kursen. Hvis Arbeiderpartiet hadde lyttet til dem som en gang ga partiet navnet, ville de foretatt samme omlegning og beholdt fordelingspolitikken, akkurat som danskene. Men med en rik vestkantgutt i ledelsen sitter det kanskje lenger inne. Jonas Gahr Støre synes Stefan Löfven er en av Europas klokeste politikere.

Erna Solberg forsøker å skape en konstellasjon på tvers av disse politiske strøminingene. Det norske Venstre har ikke forandret syn på innvandring: Det er størst mulig åpenhet. Hvis KrF kommer inn vil det endre balansen i regjeringen. FrP bør forstå hva dette innebærer for egen regjeringsdeltakelse: Skal det ofre sin viktigste sak overfor velgerne?

I Danmark har det skjedd to viktige ting: Socialdemokratiet brøt avtalen med Radikale Venstre, som ser superhumanister. Den blir neppe gjenopprettet.

I tillegg har Dansk Folkepartis Kristian Thulesen-Dahl manøvrert partiet inn i en posisjon, hvor han vil støtte Socialdemokratiet i regjering, hvis den borgerlige koalisjonen taper. Det er alternativ B.

Dermed har vennskapet mellom Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti skapt en ny situasjon i dansk politikk.

Det burde norske velgere merke seg. Fremskrittspartiet har også anstrøk av å være et arbeiderparti, et parti for folk flest. Hvis Ap begynte å få orden på sakene og turde å spørre velgerne hva de var opptatt av, ville nye konstellasjoner også være mulig i Norge.

Den humanitære linjen Venstre og KrF står for, hvor de har en innflytelse helt ute av proporsjoner, er forbi i Danmark. Fordi Socialdemokratiet våget å manne seg opp.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂