Socialdemokratiets Mette Frederiksen ser seierssikker ut der hun forlater stemmelokalet 5. juni. Foto: Liselotte Sabroe/Reuters/Scanpix

Danskene gikk til venstre, derom er det liten tvil. Dansk Folkeparti ble halvert. Nye Borgerlige kommer inn med fire mandat for første gang, men det kan ikke kompensere for DFs tilbakegang. Stram Kurs kommer ikke inn.

Det er spektakulært at danskene stemmer på partier som går inn for mer innvandring og større offentlige utgifter.

Radikale Venstre ble fordoblet. SF gjorde et godt valg, Enhedslisten forsvarte 7,7 prosent. Det eneste parti på venstrefløyen som gjorde det dårligere var Alternativet.

Stram Kurs kommer ikke inn. Medieoppmerksomhet lot seg ikke omsette i stemmer.

Liberal Alliance, som er medlem av regjeringen, gjorde også et elendig valg. Venstre forsvarte posisjonen, det var bare ikke nok når DF ble halvert.

Socialdemokratiet og Mette Frederiksen sto nærmest på stedet hvil og trenger støtte fra Radikale Venstre og SF og kanskje Alternativet for å danne regjering. Mette Frederiksen har sagt at hun ikke kommer til å gå tilbake på innvandringsfeltet: Det skal føres en stram politikk.

Men Morten Østergaard i Radikale Venstre kommer neppe til å gå med på en slik kurs. Han går så langt at han sier han vil ha opphevet systemskiftet som Anders Fogh Rasmussen innledet i oktober 2001.

Det er vanskelig å se for seg at Frederiksen kan gå med på et slikt krav.

Lars Løkke Rasmussen sier han går av. Han overlater banen til Mette Frederiksen. Hun får en tøff oppgave.

Det er ikke lett å lese danskenes prioriteringer. Venstrefløyen går frem, men den skal danske med et Socialdemokrati som har lært noe om hvor arbeidervelgerne ligger og Frederiksen har sagt at de ikke kommer til.å gå tilbake på linjeskiftet.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂